Kategoriarkiv: Index

Träningsnarkoman? Jag! Aldrig! Eller…?

KRÖNIKA: Om någon hade påstått för ett år sen att jag hösten 2012 skulle börja löpträna flera gånger i veckan – till och med springa en mil då och då – hade jag förmodligen tappat fattningen i en skrattattack.

Om någon dessutom hade sagt att jag skulle slå till på ett gymkort för regelbunden styrketräning. Och till och med bunkra upp med keso och proteinbars att stoppa i mig inom en timme efter passet, för att inte träningen ska vara helt förgäves.

Daniel Cannervik är redaktör på Mälarö Tidning. Foto: Privat.
Daniel Cannervik är redaktör på Mälarö Tidning. Foto: Privat.

Ja, då vet jag inte vad jag hade gjort. Jag hade i alla fall inte trott på det. Helt osannolikt.

Lögn och förbannad dikt. Typ.

Innan hösten 2012 hade löpträning mest varit ett mindre tidskrävande alternativ till en lång och rask promenad. Något jag ibland kände mig tvungen till, men oftast avskydde med orden ”nä, det här var ju ingenting för mig” som ett eko i skallen efteråt.

Styrketräning var otänkbart. Ett gym hade jag inte satt min fot på sen 1993. Då var jag 17 år och hade något slags pubertalt kampsportsintresse som försvann strax därefter.

Min bild (läs: fördom) av gym var uteslutande att de dominerades av testosteronfascistoida superexhibitionister. Jag som dessutom var helt ointresserad av att bygga upp mina knappt befintliga muskler.

Men jag glömde helt bort hälsoaspekten.

Så i takt med att jag sakta men säkert lät mig inspireras av ständigt långlöpande människor i min omgivning – som kunde springa ett par mil bara för att det var skönt väder – började jag även oroa mig lite för min hälsa. Konstant brist på sömn, motion och fysiska aktiviteter gjorde mig orkeslös. Tvingades ofta sätta mig på en stol och vila efter att ha gjort fysiskt triviala saker som att storhandla mat, städa eller tvätta. Orkade aldrig göra någonting efter jobbet.

Den medelåldriga journalisten har tidigare jobbat på Extra Östergötland och Metro. Foto: Privat.
Den medelåldriga journalisten har tidigare jobbat på Extra Östergötland och Metro. Foto: Privat.

Inspirerande inlägg, kommentarer och bilder om löpning fick mig därför att testa på allvar. På riktigt. Ge det flera chanser i stället för att ge upp efter en, bara för att andetagen piper oroväckande eller för att muskler och leder värker av ovana. Att upptäcka den så kallade andra andningen och inse att det trots allt kan vara skönt att springa en halvmil eller en mil, det är obeskrivligt fint.

Sambon uppmanade mig dessutom att styrketräna när jag klagade på mina musarmsproblem av det ohälsosamt stillasittande jobbet. Gymmet som ligger fem promenadminuter hemifrån är dessutom långt ifrån min fantasibild av testosteronfascistoida exhibitionister. Det är snarare mysigt, trivsamt och opretentiöst. Folk hälsar på varandra. Och många är lika taniga som jag.

I båda fallen fick jag snabbt ordentlig mersmak. Av en ganska enkel anledning egentligen:

Att jag nog aldrig i hela mitt liv har varit i bättre fysisk form än just nu.

Det här kommer aldrig vara en hälsoblogg. Jag ville bara dela med mig av hur en högst otippad träningsnarkomani kan väckas.

Kanske kan någon bli peppad.

OBS: Texten publicerades som ett blogginlägg i april 2013.

http://ironiskagenerationen.blogspot.se/2013/04/traningsnarkoman-jag-aldrig-eller.html

Anki berättar om ABF

Intervju med Anki Nilsson

Av: Wladimir Loyola

ABF:s hus i Norrköping var Sveriges Riksdag en gång i tiden. Foto: Wladimir Loyola.
ABF:s hus i Norrköping var Sveriges Riksdag en gång i tiden. Foto: Wladimir Loyola.

NORRKÖPING: Man intervjuade Anki Nilsson från ABF. Här berättar hon om folkbilningsskolans verksamhet i form av att driva cirkelkurser och bilda cirkelledare.

Anki Nilsson berättar, bland annat, att spontana grupp människor med ett gemensamt intresse kan starta en kompiscirkel och låna ABF:s lokaler som ett sätt att tillämpa demokratin.

Hästens tredje raka förlust på förlängning

Intervju med Fredrik Jenssen, orförande för Vita Hästen HC.

Av: Wladimir Loyola

Fredrik Jenssen, orförande för Vita Hästen vill att klubben hamnar på topp åtta innan slutet av året. Foto: Wladimir Loyola.

ISHOCKEY: Vita Hästen förlorade mot Pantern i måndags med 2-3 i förlängningen, likaså hade Pekinklubben fallit på förlängning i sina tidigare två matcher. Matchen, som spelades på Himmelstalunds-hallen drog med en publik på 2680 åskådare.

Fredrik Jenssen, orförande för Vita Hästen vill att klubben hamnar på topp åtta innan slutet av året. Foto: Wladimir Loyola.

S1540114S1540086 S1540082 S1540084

Intervju till Magnus Bodin från Vita Hästen

ISHOCKEY: Härmed visas en intervju från förra året till Magnus Bodin, ordförande i Hästens fans:

Hästens supportrar laddar inför premiär

Supporterföreningen Hästens Fanz laddar inför säsongens första matchresa, på den så kallad ”röd torsdag”. Där kommer man att anordna bussar till Vita Hästens premiärmatch i Västerås torsdag den 11 september.

– I början tror jag att vi kommer att få ett antal segrar, säger Magnus Bodin, ordförande för föreningen Hästens Fanz.

Magnus Bodin uppmuntrar Hästens supportrar på väg mot Västerås under "röd torsdag". Foto: Wladimir Loyola.
Magnus Bodin uppmuntrar Hästens supportrar på väg mot Västerås under “röd torsdag”. Foto: Wladimir Loyola.

Säsongen i hocheyallsvenskan drar igån där bland annat Vita Hästen kommer att spela sin första match borta mot Västerås. Man intervjuade Magnus Bodin som är ordförande för supporterföreningen Hästen Fanz. Han jobbar hårt för att få hockeyfamiljen engagerade i matcherna och tror att det kommer att gå bra för laget i år. Dessutom menar Bodin att syftet med föreningen är att skapa en bra stämning med kärlek under matcherna där man älskar och stöttar laget.

Magnus. Kan du berätta lite om supporterföreningen?

– Hästens Fanz är en renodlad klackförening som är fokuserad enbart för att skapa en bra stämning i Himmestalundshallen. Dessutom står verksamheten för arrangerandet av bussresor till bortamatcherna där vi sjunger och stöttar laget. Jag sitter med i styrelsen som ordförande där vi är 7 personer. Föreningen räknar även med ett 50-tal meddlemmar som betalar en avgift på 200 kronor.

Vilka är de kommande aktiviteter?

– Nu har vi till exempel en stort satsning inför bortamatchen i premiären mot Västerås under röd torsdag där vi kommer att skicka ett antal bussar just för den resan, något vi jobbar stenhårt med. I april hade vi på kvalserien bjudit resenärerna på en gratis bussresa samt givit en t-shirt till varje supporter så att alla skulle synas genom att ha likadana kläder. Den här gången tar vi en liten avgift där var och en får en souvenir så det blir enhetlig samt vi säljer biljeter för 325 personer. Till hemmamatchpremiär mot Malmö jobbar vi med att hela hallen blir röd och vit.

Hästens fans på bussresan under seriepremiären förra året . Foto: Wladimir Loyola.
Hästens fans på bussresan under seriepremiären förra året . Foto: Wladimir Loyola.

Hur finansieras föreningen?

Genom meddlemsavgifter, försäjning på bussresor samt sponsorer som stöttar Hästens Fanz. Det är olika företag som hjälper oss för att vi ska kunna bekosta versamheten.

Vad är röd torsdag?

– Röd torsdag kallas så eftersom flera bortamatcher infaller just på den dagen samt det är Vita Hästens färg dessutom. I detta fall har laget premiär i Västerås just på en torsdag.

Vad är det som är nytt i föreningen i årets säsong?

– Vi har gått tillbaks till vår gamla sektion i hörnet i Himmestalundhallen. Annat är det samma styrelse som innan.

Hästen vann över Västerås förra året under "röd torsdag" med 5-2. Foto: Wladimir Loyola
Hästen vann över Västerås förra året under “röd torsdag” med 5-2. Foto: Wladimir Loyola

På vilken sätt tänker ni locka mer publik, särskilt ungdomar och äldre personer?

Vi vill ju att alla ska komma med och stå i klacken. Vi stöttar laget stenhårt samt sjunger och har rolig tillsammans. Vi älskar bara, vi hatar inte.

Hur tror du det kommer att gå i premiärmatchen 11 september?

I början tror jag att vi kommer att få ett antal segrar där Västrås borta tippar jag att vi kommer att vinna över. Vi är tippade i botten med tanke på att vi är nykomlingar där jag tror att det kommer att bli jämna matcher mot de flesta lag.

Pekingfans jubel i Västerås efter hockeysegern. Foto: Wladimir Loyola.
Pekingfans jubel i Västerås efter hockeysegern. Foto: Wladimir Loyola.

Vad vill du säga till supportrarna och Norrköpingsborna?

Vita Hästen är på uppgång. Alla måste komma upp till himpa på alla matcher och skapa den stäm-ningen höggljut och helhjärtat. Villl man se rolig ishockey och segrar kom gärna upp till hallen.

Fakta Hästens Fanz

Hästens Fans är en supporterförening till HC Vita Hästen som startade 2012

Ordföranden är Magnus Bodin där det sitter 7 personer i Styrelsen.

Föreningen har ett 50-tal meddlemar.

Ett medlemskap i Hästen Fanz kostar 200 kr och gäller 1 år.
En av de bästa fördelarna med ett medlemskap i Hästen Fanz är att man får åka med på bussresorna för en billigare peng än om man inte vore medlem – vanligtvis brukar det handla om minst 50 kronor per resa.