Kategoriarkiv: Intervjuer

Salsa för alla åldrar

Wolfgang Moreno: “Dansen är en bra terapi”

Wolfgang Moreno, från Tocopilla (Chile), har dansat ända sedan har var barn. Han fick, bland annat, ett stipendium för att påbörja balettdans, något som gav honom disciplin för att lära ut salsa där han nuförtiden är instruktör i Norrköping sedan 25 år tillbaka.

Man kommer in till ABF lokalen, som ligger i Generalsgatan 43 i centrala Norrköping. Där tar Wolfgang Moreno emot Prensa Norrköping för att ge ut ett intervju till allmänheten om sitt yrke som salsainstruktör.

• Jag har dansat ända sedan jag var barn, bland annat, disco musik, breakdance, Michael Jackson, mm. Jag fick även ett stipendium för att dansa balett i Tocopilla. Detta var ovanligt att en pojke gjorde det på den tiden. Dock fick jag nytta av baletten eftersom det gav mig en disciplin att idag lära ut salsa till folk, förklarar Wolfgang Moreno till vårt digitala nätportal.

Moreno, som har dansat olika dansstilar i över 45 år, fick undervisning av sin vän Wilson Díaz när det gäller att dansa salsa.

• Efter att ha fått lära mig under en vecka på Wilson Díaz hem i Göteborg, kom jag tillbaka till Norrköping inspirerad för att öppna mig egen akademi som kom att heta Salsahuset. Jag har nu undervisat salsa i 25 år i Norrköping, berättar den chilenske dansläraren vars salsaförening heter nu Salsa con Moreno.

Wolfgang Moreno poängterar att alla de andra salsainstruktörerna som driver salsakurser i Norrköping hade honom som lärare från början.

• Vår stil är kubansk salsa där det finns något som heter “la clave”, som är rytmens grund. Det finns många instruktörer som inte lär ut det. Utan “la clave” så finns det ingen salsa, tydliggör han.

Salsaläraren berättar att han jobbar tillsammans med ABF, där han gör studiecirklar. Salsa con Moreno förening står i Wolfgangs namn där han även är ordförande.

Till januari, kommer Wolfgang att arbeta med dem som blev sjuka i covid-19. Dessa kurser kommer att vara gratis så länge man tar kontakt med ABF och kommer att vara en bra rehabilitering för de covid-19 drabbade.

• Till nästa år vill vi undervisa de minsta barnen, förklarar han.

Längre fram, har Wolfgang flera projekt i tankarna tillsammans med Carro och Eduardo Toledo som är de andra instruktörerna. Dock hänger allt på hur pandemin situationen utvecklar sig. I lokalen erbjuds även handsprit och handdukar för alla som vill dansa.

• Dansen är en bra terapi för de som vill praktisera salsa och bachata. Det är något alla bör göra, avslutar Wolfgang Moreno.

Wladimir Loyola