Milads hörna

Milad ToumaFOTBOLL: Chile Unidos manager ger en kort analys inför matchen på bortaplan mot Linghem på söndag den 3:e maj kl 15:00.

3 spelare försvinner sen matchen senast och 1 kommer in. Burak är avstängd, Fatmir vrickade foten i tisdags och Simon har förhinder. Tillbaka från skada kommer Carlos Tapia som fortfarande inte är 100 procent men han tejpar foten och testar.

Linghem har tappat några viktiga spelare från förra året till Derby, bland annat Asplund som brukar göra många mål varje år. Den har fyllt på med några unga duktiga juniorer.

På pappret så är vi det bättre laget men att spela på bortaplan och speciellt på naturgräs är inte lätt oavsett motstånd. Vi är vana att spela på konstgräs och rulla boll och hade i fjol väldigt svårt första matcherna när vi spelade på naturgräs.

Träningsveckan har förutom skadan på Fatmir sett väldigt bra ut och grabbarna är sugna på att ta revansch efter poängtappen i 88:e minuten senast. Vi siktar på att ta våra första 3 poäng på söndag.

Milad Touma, Tränare för Chile Unido.

Integrerad, ja – svensk, nej

Att kunna svenska, att förstå svenskarnas sociala koder samt att älska potatissallad och dricka starkt kaffe flera gånger om dagen – inget av det påverkar mitt chilenska tillhörighet. Trots att jag har bott 28 av mina 37 år i Sverige känner jag mig fortfarande mest som chilenare.

Krönikör: Wladimir Loyola Foto: Anders Magnusson.

Krönikör för Prensa Norrköping: Wladimir Loyola Fotot tagen av: Anders Magnusson.

Ingen kan ta ifrån mig spanskan som mitt modersmål, latinska rytmerna i blodet eller längtan till att nån gång resa till Chile.

Det visade sig inte minst i juni 2006 då Sverige mötte Chile på Råsunda i gengrepet inför Fotbolls-VM. Saken var klar, det var mina föräldrars hemland jag hejade på. Det gjorde till och med min 18-åriga syster Ana-María som är född i Sverige. Som tur slutade matchen 1-1.

Men även om jag inte känner mig som svensk, tycker jag att jag är integrerad i samhället och accepterad av svenskarna. Där har svenska språket varit betydligt viktigare än min mörka hårfärg. Numera ser jag mig själv som en riktig Norrköpingsbo med östgötskt brytning.

Segregerad skulle jag nog vara om jag bodde i ett extremt invandratätt område med latinamerikaner i min omgivning där jag bara pratade spanska.

Det skulle bli ännu värre om jag tittade på TV-Chile hela dagarna utan att intressera mig för vad som händer här i Sverige.

Mina rötter i två kulturer gör också att jag kan uppskatta olika saker i Sverige och Chile. Svenskarna vill, för det mesta, ha ordning och reda och är punktliga, det gillar jag.

Å andra sidan kan jag sakna spontaniteten i Chile. Jag har också svårt för att personnummer verkar vara viktigare än namn för myndigheterna.

I den chilenska kulturen uppskattar jag gästfriheten och öppenheten. Däremot gillar jag inte att många är alltför rakt på sak och betraktar världen i svart och vitt. Det finns faktiskt nyanser också.

Som journalist hoppas jag att min bakgrund ska vara en styrka. Jag har studerat i Chile, talar flytande spanska och har kunskaper om två kulturer.

Jag må vara chilenare i hjärtat, men Sverige är mitt hemland och Norrköping min hemstad.

Wladimir Loyola 

wladimir.loyola@gmail.com

 

 

Chile Vip blev besegrad av studentlag

FOTBOLL: Chile Vip förlorade mot Campuslaget Naffi med 3-1 i en match som spelades på Himmelstalund tisdagen den 28:e april inför en publik av 20 personer.

Naffi besegrade Chile Vip med 3-1 i div-6 andra omgång. Foto: Wladimir Loyola.

Naffi besegrade Chile Vip med 3-1 i div-6 andra omgång. Foto: Wladimir Loyola.

Det var en kylig eftermiddag där Prensa Norrköping passade på att bevaka div-6 matchen mellan latinamerikanska veteranlaget och studentgänget från Linköpings Universitet.

– Jag tror att vi kommer att få en rolig match idag, uppger Naffis coach, Miro Hristov, som var laddad inför denna match efter att ha tagit med sig en seger med hela 4-0 från seriepremiären.

Fotbollskampen var väldigt jämn på första halvleken där den latinamerikanska klubben stod emot fysisk starka unga teamet som anföll Chile Vip gång på gång.

– Resultatet speglade inte matchen i sig, eftersom vi kämpade och gjorde en bra match, förklarar Alejandro Salamanca, lagkapten för Chile Vip.

Alejandro Salamanca tyckte att domarinsatsen var mycket bra där domaren visade flera gula kort till bägge lagen under matchen.

Wladimir Loyola