Mosterns böner räddade Maleks liv

När Malek Yacoub var fyra år förlorade han sin mamma i cancer. Det satte djupa spår i honom. Han kände saknad och blev utåtagerande. Under tonåren kom våld, droger och kriminalitet in i bilden. Det blev en nedåtgående spiral där Malek bara mådde sämre och sämre. Till slut mådde han så dåligt att han tänkte ta sitt liv. Men innan han gjorde det bestämde han sig för att ringa sin moster. Det blev ett samtal som förändrade hans liv.

Familjen Yacoub kom till Sverige som flyktingar från Syrien 1990. Familjen hann knappt integreras i Sverige förrän mamman blev svårt sjuk i cancer. Sjukdomsförloppet blev hastigt och 1994 när Malek, som är yngst av tre syskon, var på väg att fylla fyra dog mamman.
– Det var en tuff och turbulent tid. Ganska snart gifte pappa om sig för att få hjälp med oss barn. Mina äldre syskon fick ta hand om mig, så storasyrran kom att betyda väldigt mycket för mig. Även min moster kom att betyda väldigt mycket.
När Malek blev äldre och mer medveten om att han hade förlorat sin mamma byttes den saknad han känt mot ilska. Han blev arg och utåtagerande och kände att livet var orättvist. 
– Redan som 13-14 åring hade jag blivit gripen av polis 30-40 gånger. Men eftersom jag inte var straffmyndig blev jag ett ärende för socialtjänsten.
Det var tal om fosterhem, barnhem och ungdomsvård, men Maleks pappa kämpade och fick ha kvar honom hemma.

Dömd för misshandel

Bland de brott Malet begick fanns snatterier, stölder och en mordbrand. Ett brott som resulterat i ungdomsanstalt om han varit över 15.
När Malek var 16 dömdes han för grov misshandel. En kille blev så alvarligt skadad att han blev inlagd på intensiven. På grund av att Malek ännu inte hade fyllt 18 var det aldrig tal om fängelse. Det blev istället ungdomstjänst, skadestånd och böter.
– Efter att jag blivit dömd kände jag att jag måste ta ett kliv tillbaka för våldet präglade mitt liv ganska starkt. Jag misshandlade någon nästan varje helg, utförde grova personrån, hotade med knivar och utdelade knivhugg. När jag blev dömd var det en verklighetssmäll, men samtidigt var våldet mitt sätt att fly verkligheten, säger Malek och fortsätter:
– Det går inte att ta bort något utan att ersätta det med något annat. Många i min krets hade testat droger, så droger kom att bli min ersättning. 

Levde ett dubbelliv

Småstölderna la Malek på hyllan och gick nu över till större och alvarligare brott. Nu handlade det om butikstölder och inbrott i företag och skolor. Grövre stölder som kunde ge mångåriga fängelsestraff. Men få visste vad han höll på med.
– Min familj var totalt omedveten om allt jag höll på med. Hemma var jag skötsam och eftersom jag hade lagt ned våldet hade polisen slutat ringa, säger Malek.
Utåt sett blomstrade Maleks liv. Han hade börjat studera på universitetet och 2009 nådde han slutaudition i Idol. Det ledde senare till skivkontrakt och Malek fick spela in en skiva tillsammans med en producent som idag jobbar med flera av världens största artister. Malek var stolt över skivan. Den var hans stora chans i livet. Men i stället för ett genombrott blev det ett avbrott. Maleks privatliv kraschade och han orkade inte med något annat. 
– Min farmor och farfar satt fast i kriget i Syrien. De blev sjuka och fick inte tag på några mediciner, så inom loppet av två, tre månader gick både farmor och farfar bort. Det var väldigt tungt för mig.

Planerade självmord

Redan innan detta hände mådde Malek psykiskt dåligt.
– Det var ett totalt mörker inom mig. Jag var så deprimerad och hade sådan ångest. Det åt upp mig inifrån. Jag fann ingen glädje i någonting. Jag hade allt jag någonsin kunde önska mig, men mådde skit. 
Inom loppet av ett halvår inträffade ytterligare en tragisk händelse i Maleks släkt. I en konfrontation med en annan släkt vid påsk 2014 mördades två av Maleks farbröder mitt framför ögonen på honom i en stadsdel i Norrköping. 
– Att hamna mitt i ett skottdrama och själv klara sig oskadd men att få se sina farbröder bli mördade kom att påverka mig väldigt mycket. Det gjorde att jag kände att livet var på botten. Det fanns inget kvar att leva för så självmordstankarna etsade sig fast, berättar Malek. 
I det här läget dumpade Malek allt. Han offrade musikkarriären och hade ingen ork och energi kvar för att leva. Han bestämde sig därför att begå självmord. Men innan han gjorde det ville han ringa sin moster.
– Min moster hade varit som min andra mamma efter att min riktiga mamma gick bort. Så jag ringde henne och berättade att jag tänkte begå självmord för att jag mådde skit. Hon sa då: “Du får göra precis vad du vill. Du är vuxen.”
Det Malek inte visste var att tolv år tidigare, när hans moster blivit frälst, hade Gud talat till henne och sagt att det skulle komma en dag då Malek skulle bli frälst. Att Malek berättade att han tänkte ta livet av sig var därför inget som stressade henne. Hon sa i stället: “Innan du begår självmord så har jag en önskan och det är att vi ska be”.
– I tolv års tid hade hon bett för mig i princip dagligen. Men när åren gick såg det bara värre och värre ut i mitt liv, så i hennes tankar fanns allt förutom en frälsning. Men bara dagar innan mitt samtal hade Gud talat på nytt till henne och sagt: “om några dagar kommer Malek ringa och då ska han ta emot Jesus”.

Golvad av Guds kraft

Över telefonen bad mostern Malek hitta en lugn vrå där han kunde vara själv. Det blev toaletten då huset var fullt av gäster.
– Över telefonen började min moster be. Efter några minuter fullständigt exploderade det. Jag brast i tårar och fick världens känsloexplosion. Hon fortsatte be och efter fem-tio minuter föll jag handlöst i golvet och tuppade av, berättar Malek och fortsätter:
– Det var ett andligt krig. En verklig konfrontation mellan Satan och Gud om min ande, själ och hela min framtid. Jag begrep ingenting av det som skedde men min moster förstod så hon fortsatte kriga i bön. 
Efter nästan en timmas bön stannade hans moster upp och sa: “Nu är Jesus där”. Malek kände då att något varmt, starkt och ljust var i atmosfären och när hans moster frågade vad han kände kunde han konstatera att han kände en fullständig frid. 
– Självmordstankarna, allt hat och de mord- och hämndtankar jag hade och allt mörker var borta. Jag undrade vad som hade hänt och min moster berättade att Jesus hade kommit för att ge mig en chans till ett helt nytt liv med nytt hopp.
Malek la på telefonen, gick in på sitt rum och började prata med Jesus. Efter en stund hämtade han en bibel och fick upp Johannesevangeliet där det stod: “I mörkret fanns ljuset och mörkret har aldrig övervunnit det”. I samma ögonblick såg Malek hela sitt liv passera revy framför honom.
– Gud visade upp de tuffaste perioderna ur mitt liv och visade att han vakat över och burit mig. Det var han som hade sett till att det inte blev något allvarligt av knivhuggen jag hade fått, det var han som hade väckt mig när jag tagit överdos och det var han som hade skyddat mig från alla kulor i skottdramat.
Malek föll då i gråt och gick ned på knä och sa: “Gud om du verkligen finns så vill jag ha dig i mitt liv.” När bönen var bedd somnade Malek. När han vaknade var det som en helt ny människa.
– Jag var kvitt mitt drogberoende, kände inget sug och behövde ingen avtändning. Jag vände om totalt, bröt med alla vänner, och fick en sådan glädje och kärlek. Jag fick ett helt nytt liv i Kristus och förstod att jag blivit frälst.
Allt har inte varit klockrent sedan dess. Det fanns många sår att bearbeta, men dopet i den Helige Ande har stärkt Malek och han har fått gråta ut inför Gud.
– Jag vet inte hur många hundratals om inte tusentals timmar jag suttit inför Gud och bara gråtit. Det har varit min själavård, säger Malek.

Jesus är lösningen

Tillsammans med andra med liknande bakgrund reser Malek idag runt till problemförorter där utanförskap råder och predikar Jesus.
– Jag vet att det bara är kärlek som kan förändra dessa ungdomar. Inget hat. Inget parti. Ingen politik. Jag var bunden av utanförskap och mörker. Inget kunde bota mig. Räddningen var Jesus. Jag vet att det inte bara var lösningen för mig utan att det är lösningen för hela världen.
RICKARD BRANSELL

http://www.inblick.se/livsberattelser/2018/10/04/mosterns-boner-raddade-maleks-liv

Albert & Herbert bor i Norrköping

”Herkules vill man ju inte byta bort”

NORRKÖPING Det doftar av trä och målarfärg. När Kalbokultur förbereder för Albert & Herbert – Mordet på Kungsgatan 15 på Teater Bråddgatan 34 byggs det mest omfattande scenografibygget som någonsin skådats i Första kammaren. Premiärdags lördag 23 februari.

Varför bygger ni så mycket, med plywood, brädor och regler? Det här är ju mer än i Knäppingsborg där ni spelar på somrarna?

– För där har vi ett hus, kommer svaret prompt.

– Vi är glada för att det ska vara en skrotgård så att det inte gör något att vi bygger fult, tilläger John Hedman som regisserar Kalbokulturs uppsättning av Albert & Herbert – Mordet på Kungsgatan 15.

Kalbokulturs förra vårvinternöje hette Kassismir & Karoline och utspelades i München mellan två världskrig. Då var scenografin tryckt på stora pappskivor. Räcker det inte med att bygga symboliskt nu också?

– Då hade jag inte varit med, klipper skådespelaren Johan Pettersson direkt.

– Det var uppe till diskussion, men vi bestämde att det skulle vara riktigt, svarar producenten Christian Karnevald diplomatiskt.

Alltså har sågandet, snickrandet och målandet på scenen Första kammaren på Teater Bråddgatan 34 pågått ett tag. John Hedman har hittat en tapet till dasset på gården, åtminstone kommer publiken på ena kanten att kunna se in.

Albert & Herbert – repetitionsbild


Laddad repetition. Konflikt uppstår i föreställningen. Elias Dahlgren, Johan Pettersson och Jenny Silfvenius repeterar i rollerna som Arne, Herbert och Susanne.

Albert och Herbert med Sten-Åke Cederhök och Tomas von Brömssen var en mäkta populär tv-serie på 1970-talet. Skrothandlarparet, far och son, blev också julkalender och till slut gjordes en teaterföreställning på Lisebergsteatern i Göteborg.

– Det är ingen som tagit över eller ens försökt sig på att göra en version av Albert och Herbert sedan dess, påpekar Frippe Pettersson som spelar pappa Albert.

Bland birollerna i mordet på Kungsgatan 15 finns en kvinnoroll, spelad av Jenny Silfvenius.

– Vi skulle ha en svartögd demon med. Vem är den mest svartögda demonen i Norrköping, frågar Johan Pettersson retoriskt. Jenny Silfvenius är tacksam att jobba med.

Bo Hermansson


Bakom kulisserna. Dramatikern och regissören Bosse Hermansson skrev tv-serien Albert och Herbert efter en brittisk idé och placerade skrothandlarparet i Göteborg.

– När jag var liten var Macken, Star Wars och Albert och Herbert det enda jag och min kompis tittade på, fortsätter Johan Pettersson som tagit initiativet till föreställningen.– Jag skulle titta på någonting när jag åt en dag förra våren och satte på SVT Play. Så låg den här framme och jag undrade om den var lika roligt som när jag var barn. Det var den!

Johan, som direkt bespetsade sig på rollen som Herbert, alltså den roll som Tomas von Brömssen spelade, sökte upp Bosse Hermansson. Det visade sig att dramatikern och regissören, som skrivit den svenska versionen av Albert och Herbert efter brittisk förlaga, också ägde rättigheterna. Han, och även Tomas von Brömssen, gladdes över Kalbokulturs intresse.

Bosse Hermansson föreslog direkt att de skulle göra en bearbetning som utspelas i Norrköpingsmiljö.

– Bosse har lagt jättemycket arbete på att hjälpa till. Han ser likheter mellan Norrköping, som det var då, och Göteborg. Han rentav föreslog att de behöver ju inte nödvändigtvis vara skrothandlare utan kan jobba i hamnen och lasta koks, berättar Johan Pettersson som bearbetat pjäsmanuset inför Kalbokulturs uppsättning.

– Men hästen Herkules vill man ju inte byta bort, säger Albert, förlåt… Frippe Pettersson bestämt.

– Det har hänt, flera gånger, att jag tänkt på någon detalj och så har Bosse hört av sig om just samma sak, tillägger Johan Pettersson.

Frippe Pettersson – repetitionsbild


Beredskapsläge. Albert är beredd att försvara sitt hem och sitt liv.

Albert & Herbert – Mordet på Kungsgatan 15 handlar om omhändertagande, förändringar, generationsskillnader. Bosse Hermansson har för ensemblen noga understrukit att det handlar om verkliga personer, inte skojiga gubbar. Det är teater, inte folklustspel eller buskis.

– Vi har jobbat mycket med huvudkaraktärerna. Jag tycker vi lyckats hitta egna karaktärer. Ju mer vi arbetar desto mer tycker jag om dem, flikar regissören John Hedman in som säger att han tänker på folket som bodde i gamla Kneippen. – Jag fick som en bekräftelse när vi körde ett genomdrag för en mindre publik härom veckan.

– Och trots att det är våra figurer nu, så är Sten-Åke Cederhök och Tomas von Brömssen med i pjäsen, säger John Hedman gåtfullt.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin, Christian Karnevald, Mats Bäcker