– Jag är övertygad om att vi kan komma in i riksdagen

Det nybildade partiet Nyans, som av politiska bedömare anklagas för att vara ett islamistiskt parti, satsar stort på att ta plats i kommunfullmäktige i Stockholm, Göteborg och Malmö samt i riksdagen i valet 2022. – Jag är övertygad om att vi kan komma in riksdagen, med hjälp av Malmökretsen, om vi kan fixa de ekonomiska förutsättningarna. Det kräver en del pengar att vara med i valrörelsen, skriver partiets ordförande Mikail Yüksel i ett mejl till Inblick.

Partiet Nyans bildades i höstas med den höga målsättningen att i valet 2022 ta sig in i såväl kommunfullmäktige i ett flertal kommuner i landet samt ta plats i riksdagen. Partiordförande Mikail Yüksel säger sig vara övertygad om att Nyans kommer lyckas med detta.
– I Göteborg behöver vi 8 000 röster, i Malmö 4 000 och i Stockholm 12 000 för att komma in i kommunfullmäktige. Det tror vi inte är några problem. Jag är övertygad om att vi kan komma in riksdagen, med hjälp av Malmökretsen, om vi kan fixa de ekonomiska förutsättningarna. Det kräver en del pengar att vara med i valrörelsen, skriver Mikail Yüksel i ett mejlsvar till Inblick.

Vilka kommunfullmäktige förutom i storstäderna satsar ni på att komma in i?
– Bland annat Växjö, Skurup, Sigtuna, Borås, Norrköping.
Inblick har i tidigare artiklar berättat om partiet Nyans, som av många politiska bedömare anklagas för att vara ett islamistiskt parti. Mikail Yüksel var inför valet 2018 Centerpartiets toppnamn på riksdagslistan i Göteborg. Men när det avslöjades att han haft kontakter med den islamistiska turkfascistiska terrorrörelsen Grå Vargarna uteslöts han ur partiet. Nu har han startat ett eget parti som han hoppas kunna ta sig in i riksdagen tillsammans med.
Just nu pågår ett grundläggande arbete med att bygga upp partiet. Yüksel och hans medarbetare har arrangerat informationsmöten i olika städer i Sverige, senast hölls ett sådant möte i Malmö den 7 mars. Syftet med dessa möten är att starta upp lokalavdelningar på de platser där mötena hålls. Nästa steg på vägen för partiet Nyans är att hålla sin första partistämma i november, då en partiledare och en styrelse kommer att utses. Dessutom kommer stadgar att antas och partiprogrammet att klubbas igenom.

Var någonstans på den politiska höger- vänsterskalan finns partiet Nyans?
– Absolut i mitten.

Tänker ni samarbeta med några andra partier i riksdagen? Vilka i så fall?
– Det är för tidigt att säga men vi är öppna för dialog.

Hur finansieras partiet Nyans?
– Genom medlemsavgifter och donationer.
I en intervju med Dagens Opinion (DO) berättar Yüksel att hans parti tänker anlita en pr-byrå för att nå målet att ta plats i riksdagen.
– Löser det sig ekonomiskt tänker jag att vi ska jobba med en pr-byrå som kan hjälpa oss in i riksdagen, säger han till DO.

Islamistisk agenda

Nyans har av politiska bedömare anklagats för att föra en islamistisk agenda, något som Mikail Yüksel förnekat i flera intervjuer. Den moderate riksdagsmannen Hanif Bali har i en intervju med Inblick jämfört partiet Nyans profil med det högerextrema partiet Alternativ för Sverige (AfS), som består av utkastade sverigedemokrater, och dömde ut partiets chanser att ta sig in i riksdagen. AfS fick endast 
20 000 röster i det senaste valet. Bali sade sig bli överraskad om Nyans får mer än 10 000 röster i nästa riksdagsval.
– Det finns inte en tillräckligt homogen röstmassa som kan tänka sig rösta på Nyans, sade Hanif Bali i intervjun med Inblick.

Vad säger ni till de som kritiserar er och menar att ni har lika liten chans att nå riksdagen som Alternativ för Sverige och Feministiskt Initiativ?
– Det ser man först på valdagen men vi har inte bråttom. Det är ett långsiktigt arbete, skriver Mikail Yüksel i sitt mejlsvar till Inblick.

Vad tror ni är lösningen på det utanförskap som många invandrare och flyktingar upplever i Sverige?
– Det beror på vad man menar med utanförskap. Det finns en uppenbar diskriminering i samhället som gör att vissa grupper väljer att isolera sig. Det bör vi börja med. 

Hur många medlemmar har ni just nu?
– Några hundra. 

Kommer ni att ha en partiledare eller göra som Miljöpartiet och ha två stycken?
– Tanken är att ha en partiledare. Men det kan också bli något nytt som inget annat parti har. Det håller vi gärna för oss själva än så länge. 

Fokuserar ni på någon speciell invandrargrupp?

– Det är ingen hemlighet att vi vill värna religionsfriheten med särskilt fokus på muslimer, avslutar Mikail Yüksel.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se 

Boliviansk dans för alla åldrar

11230127_1028554997166438_2598769404206785714_nSuyakuy är en dansgrupp i Norrköping och leds av två unga tjejer som fick svara på ett par frågor om deras aktivitet som dansinstruktörer. Caroline Hall som har dansat Boliviansk dans sedans 2004, Hon har dansat i olika grupper och fick förfrågan 2011 om hon ville vara med och starta en ny grupp. Så 2011 startades Gruppen Suyakuy som på språket Quechua betyder “Hopp”. Ana Maria Loyola har dansat Boliviansk dans sedan 2007. Hon började i Suyakuy 2011. 

Fortsätt läsa Boliviansk dans för alla åldrar

Sofia Alvarez Otarola: Det tog ett tag innan jag var fri från missbruket

Sofias pappa var missbrukare och föräldrarna skildes när hon var i tonåren. Det krossade henne totalt. Tonårstiden var turbulent. – Jag började röka och dricka helt öppet med mina kompisar. Mitt självförtroende var i botten. Jag bara följde med strömmen och befann mig i en destruktiv och kriminell miljö, berättar Sofia för Inblick.

Sofia Alvarez Otarola är 25 år och har rötter i Sydamerika. Hennes mamma kommer från Chile, men familjen har levt större delen av livet i Sverige. Sofia föddes i Uppsala, men som barn bodde familjen i en by i Västergötland. När Sofia var i femårsåldern flyttade familjen till Stockholm där hon växte upp.
Föräldrarna skildes när hon var i tonåren och det krossade henne totalt. Sofias pappa var missbrukare och hon minns nästan inget av barndomen.
– Min pappa var missbrukare och detta påverkade vår familj väldigt negativt. Jag har nästan inga dåliga minnen av min barndom, berättar Sofia.
– Jag tror jag har trängt bort mycket, men jag minns det som var bra, fortsätter hon.
Sofia har aldrig tyckt om skolan eftersom hon kämpade med dyslexi som gjorde hennes inlärning svårare. Skolan var inte en trygg plats för Sofia och detta påverkade hela hennes skolgång.
– När jag var liten hade jag också epilepsi. När det blev för stor press svimmade jag och fick kramper. Detta påverkade mig också så klart när jag var barn.

Dramatisk tid

När Sofia hade fyllt 16 år skildes sig hennes mamma och pappa. Detta blev en dramatisk tid för henne.
– Vi tillhörde en kristen församling och pappa var med i början när jag var liten, men han var aldrig överlåten till Jesus.
– Pappa lade skulden för skilsmässan på Gud och menade att det var han som splittrat oss. Jag påverkades av det och blev också arg på Gud för det som skedde.
Under skilsmässotiden åkte Sofia och hennes mamma till Spanien på semester och efter någon månad flyttade föräldrarna isär.
Flytten till en ny mindre lägenhet och all turbulens gjorde att Sofia mådde allt sämre. Hon ville bara fly och orkade inte möta sig själv och sina känslor. Mamman som fortfarande höll fast vid sin tro blev ett hot mot Sofia eftersom hon var så besviken på Gud. Problemen med skolan blev bara större och hon tappade kontrollen helt över sin vardag.
– Pappa lät oss inte vara ifred första tiden, han kunde komma full och banka på vår dörr på kvällarna. Om han fick syn på mig när jag satt på bussen, kom han och slog på rutan där jag satt.
– Jag började fördriva dagarna på plattan i Stockholm. Jag gick till skolan men kom alltid försent och på kvällarna kom jag inte hem utan bodde ute eller hos kompisar.
Sofia började dricka och hamnade i en kriminell miljö.
– Jag började röka och dricka helt öppet med mina kompisar. Mitt självförtroende var i botten.
– Jag bara följde med strömmen och befann mig i en destruktiv och kriminell miljö.
Sofias mamma Valeria bad och kämpade för sin dotter. Det var många konflikter mellan mor och dotter. Denna kamp pågick under cirka ett års tid. Sofia kom inte hem på kvällarna och mamma bad.
– Mamma och jag kunde träffas bara en kort stund, men så fort hon började tala om Gud eller att vi skulle be, slog jag bakut.
– Jag skakade i hela kroppen när Gud kom på tal, och jag kunde inte vara kvar hemma utan flydde ut.

Flytten till Uppsala

Sofia skulle åka till Uppsala för att besöka sina släktingar i december 2012. Mamma Valeria hade tagit ett beslut för att få bort sin dotter från den miljö hon befann sig i. Hon hade arrangerat en flytt som skedde under tiden Sofia besökte släktingarna.
– Jag var på besök hos mina kusiner och då kom flyttlasset. Jag visste ingenting. Jag tror att mamma helt enkelt fått nog och ville få bort mig från Stockholm.
– Det var jobbigt att komma till Uppsala, allt var så annorlunda. Jag slutade gymnasiet i Stockholm och fick börja i Uppsala istället. Tjejerna var liksom lite finare och jag var då en riktig gangsterbrud.
Sofia trivdes inte med programmet hon valt och slutade gymnasiet igen. Men började på ett nytt program som hon också fick sluta på grund av en knäskada. Det blev en besvikelse som gjorde att hennes självförtroende fick ännu en knäck. Hon fortsatte att dricka och alkoholen tog mer och mer plats i hennes liv. Efter sex år tog Sofia ändå till slut studenten efter att hon avslutat barn- och fritidsprogrammet.
– Det var viktigt för mig att få ta studenten eftersom jag misslyckats tidigare.
Mamma Valeria fortsatte att be och försöka påverka sin dotter att göra en total omvändelse.
– Vid ett tillfälle när jag var 18 år bad mamma för mig och min epilepsi försvann. Men det tog ännu en tid innan jag kapitulerade, berättar Sofia.
Hon arbetade på en restaurang där det dracks mycket. Det påverkade Sofia.
– Alla drack och festade bland mina arbetskamrater och kompisar. Det var en tuff miljö för mig så jag drack alldeles för mycket.
– Alla mina pengar gick åt till alkohol, jag hade ingen kontroll på mitt liv och till slut tröttnade jag och kom till besinning.

Orkade inte mer

– En kväll när jag varit ute och festat kom jag hem och kände att jag inte orkade mer.
Vändningen kom ganska drastiskt. Mamma och en vän till henne bad för Sofia. Då hände något nytt inom henne.
– Jag grät och grät och började tala i tungor, berättar Sofia.
Sofia jobbade kvar i restaurangen och kämpade med att säga nej till spriten och den gamla livsstilen.
– Det tog ett tag innan jag var helt fri från missbruket. Det var hela tiden en kamp inom mig att välja rätt.
– Mamma ville att jag skulle gå till kyrkan och få nya vänner där. Jag både ville och ville inte eftersom det var en ny miljö för mig.
En söndag skulle Sofia egentligen åka på en kryssning med sina arbetskamrater.
– Jag förstod att det inte var en bra ide för mig utan att kyrkan var det rätta alternativet. Efter en kamp inom mig valde jag att gå till kyrkan.
Den söndagen grät hon under hela predikan och efteråt sa Sofia ja till Jesus och bad frälsningsbönen.
Församlingen hon gick till heter E-church och där har hon stannat kvar.
– Som ganska ny i min tro fick jag följa med på missionsresor till Estland och Etiopien som verkligen blev ögonöppnare för mig. Jag såg vad Gud kan göra i människors liv.
– När jag bestämde mig för att vara kristen och följa Jesus har jag gått igenom processer som varit jobbiga.
På onsdagar är det bön i kyrkan och dit brukar hon gå.
– Jag har fått mycket förbön som hjälpt mig igenom många svåra saker och nu har jag fina kristna vänner. Jag vill inte tillbaka till det liv jag levde.

Vad är den största förändringen i livet för dig?
– Jag har fått självförtroende och en ny identitet. Jag behöver inte bära masker utan kan vara mig själv.
Sofia brinner nu för ungdomar. Hon vill vara med och stärka deras självbild och hjälpa dem att se sitt värde genom Guds ögon.
Sofia tror verkligen på bönens makt och kraft. Hon är själv ett resultat av mycket förbön. Mamma Valeria och många andra har bett för Sofia under lång tid och det har gett resultat.

Vad tycker du är viktigast för de anhöriga som ser sitt barn i en svår situation?
– Du som är förälder och ser ditt barn kämpa. Håll ut och sluta inte att be, för bönesvaret kommer säger Sofia.

EVA MARKLUND