Viktor var internationell knarkkurir

Skrivet av Göran Jacobson

INBLICK: Han har suttit drygt tre år i ett av jordklotets allra värsta fängelser, dömd till ett mångårigt fängelsestraff för knarksmuggling. Inblick kan idag, som första nyhetsredaktion, publicera en exklusiv intervju med svensken som levde lyxliv som knarkkurir men som förlorade allt.

Jag hade bestämt mig för att lägga av. Det var min sista resa. Det var då jag åkte fast, berättar Viktor.

Sedan några år tillbaka sitter Viktor på en svensk anstalt där han avtjänar slutfasen av ett mångårigt fängelsestraff som han dömdes till när han åkte fast för knarksmuggling i ett land på andra sidan jordklotet.

Viktor har suttit på ett av världens absolut värsta och mest ökända fängelser. Han säger att han vill gå vidare med sitt liv nu.

Brokigt förflutet

Viktor beskriver sig själv som en person med ett brokigt förflutet. Redan som 23-åring dömdes han till fängelse första gången och därefter fortsatte det. Viktor har suttit på anstalt ett antal gånger.

– Jag var nyfiken och umgicks med fel människor, förklarar han när Inblick träffar honom på den anstalt där han sitter idag.

I likhet med många andra som fastnat i kriminalitet och drogmissbruk var det kärleken som blev Viktors väg ut ur den destruktiva spiral han befann sig i. Han träffade en kvinna, gifte sig, fick barn och startade eget företag.

Viktor har suttit i ett av världens hårdaste fängelser, dömd för knarksmuggling. "Tiden i det fängelset är den absolut värsta perioden i hela mitt liv. Jag vet att det finns filmer på YouTube som visar hur fångarna behandlas där", berättar han. Foto: Wladimir Loyola

Viktor har suttit i ett av världens hårdaste fängelser, dömd för knarksmuggling. “Tiden i det fängelset är den absolut värsta perioden i hela mitt liv. Jag vet att det finns filmer på YouTube som visar hur fångarna behandlas där”, berättar han. Foto: Wladimir Loyola

Problemen hopade sig

Men problemen började hopa sig efter några år. Företaget gick dåligt. Det slutade med konkurs. Äktenskapet började knaka i fogarna och resulterade i skilsmässa. Till råga på allt hamnade Viktor på gatan och blev hemlös.

– Jag bodde hos kompisar, i källare och i bilar. Det slutade med att jag började knarka igen och att jag förlorade kontakten med mina söner.

Någon hjälp från kommunens försörjningsstöd fick han inte. I ett desperat försök att bevisa för sig själv och sina barn att han kunde vara den pappa han ville vara, sålde han knark för att tjäna tillräckligt med pengar för att kunna flytta utomlands och starta om på nytt igen.

– Där tänkte jag skapa något som gjorde att mina barn kunde vara stolta över mig. I Sverige kände jag mig bara motarbetad eftersom jag inte fick den hjälp jag behövde.

Utlandssvensk

Viktor bosatte sig i en turisttät stad på varmare breddgrader och blev permanentboende utlandssvensk. Han startade ganska omgående en internetshop för att kunna livnära sig i sin nya tillvaro. Men problemen fortsatte att förfölja honom.

– Hyran var alldeles för hög och gjorde att jag gick med förlust på min internetshop. Jag mådde så dåligt över situationen så jag började knarka igen.

– Jag hade träffat en tjej därnere som jag blivit förälskad i och hade ingen lust att lämna henne och att komma hem till Sverige igen med svansen mellan benen som en förlorare och tvingas visa för mina barn att jag misslyckats.

En dag träffade Viktor en gammal kompis från Sverige som presenterade honom för en person som i sin tur introducerade honom för en affärsverksamhet där han bokstavligt talat kunde skära guld med täljkniv.

– Det var inte svårt att förstå vad det handlade om. Att det var något skumt insåg jag snabbt.

Började smuggla metamfetamin

Mannen han träffat visade sig vara delaktig i en stor internationell knarksmugglarliga, med bas i ett land i en annan världsdel. Viktor erbjöds möjligheten att tjäna grova pengar på att agera kurir och smuggla knark till olika länder över hela världen.

– Jag såg ingen fara med det, utan enbart som den bästa lösningen på mina problem. Drogerna och situationen jag befann mig i hade gjort mig helt bedövad.

Hellre än att tvingas åka hem till Sverige och erkänna sitt totala nederlag så valde Viktor att ta chansen han fått.

– Det blev en resa som följdes av en till och ännu en. Jag berättade inget om mitt nya uppdrag för min tjej. Hon trodde att jag sålde modekläder via internet och att jag var borta på affärsresor.

Dubbelbottnad väska

Viktor följde ett noga utstuderat koncept i syfte att lura tulltjänstemännen i de länder där han skulle leverera knarksändningarna. Till sin hjälp hade han en dubbelbottnad resväska där ett paket med fyra kilo metamfetamin låg dolt i ett lönnfack under alla kläder som han packat ned i väskan. Tullens röntgenutrustning hade ingen chans att upptäcka knarket eftersom det var paketerat i karbonpapper.

På nätet hade Viktor lagt upp en hemsida för sitt fejkade klädföretag som han kunde hänvisa till om tullen började ställa frågor om vad han gjorde i landet. En annan viktig detalj var att byta ut passet med jämna mellanrum för att det inte skulle bli för många stämplar i det som gjorde att man kunde spåra hans resor.

För att undgå upptäckt körde han ett slags dubbelspel mot resebyrån han bokade resorna hos. Viktor bokade resan via nätet, betalade med ett kreditkort och skrev sedan ut hela bokningen utan att bekräfta den. På så sätt fick han ett papper att visa upp i tullen, som såg ut att vara en bekräftelse på hotellreservation med ankomst- och avresetider.

När han kom fram till sin destination tog han in på vilket hotell som helst, skrotade sin gamla bokning och fixade en ny tur- och returbokning som gav sken av att han anlänt från en helt annan avreseort.

Alla resor som Viktor gjorde utgick från det land där nätverket hade sin bas. Han fick sin specialbyggda väska med instruktioner om vart den skulle transporteras. Det fanns ingenting som kunde koppla ihop honom med ledarna för nätverket.

– Killarna jag jobbade för hade ryggen fri så fort jag stuckit iväg.

Lyxliv

Viktor blev en mästare på att hålla masken inför nitiska tulltjänstemän som ställde ingångna frågor om vad han hade för ärende till de länder han anlände till. Efter ett tag började hans flickvän också smuggla metamfetamin. Tillsammans blev de en slags nutida Bonnie och Clyde ute på en bisarrt romantisk knarksmugglarturné.

Vissa gånger reste de tillsammans och andra gånger var för sig. Lyxliv på femstjärniga hotell, stora mängder knark för eget bruk och dyra shoppingrundor blev vardagen för dem efter varje resa.

– Efter ett tag blev jag personlig vän med killarna i ledningen för nätverket. Jag blev mer och mer involverad och till sist gick jag in med egna pengar som skulle finansiera andras smuggelresor så att jag skulle kunna lägga av.

Under ett års tid smugglade Viktor knark till olika länder över hela världen. Varje månad genomförde han minst tre sådana resor. Det var när han gav sig iväg på sin allra sista smugglarresa som han åkte fast.

Sista resan

– Jag hade bestämt mig för att lägga av. Det var min sista resa. Det var då jag åkte fast. Om jag åkt fast i till exempel Singapore hade jag blivit avrättad så det var tur att det inte var där det tog slut.

– Jag kände på mig att något var fel, att något otrevligt skulle hända, men jag åkte ändå. Det var ju sista resan och sedan skulle det inte bli fler. När jag landat på flygplatsen och åkte nerför en lång rulltrappa för att få min väska med knarket i kändes det som om den aldrig skulle ta slut.

I slutet av 2011 greps Viktor på flygplatsen i ett land dit han rest för att en sista gång leverera en dubbelbottnad väska innehållande hans egna kläder men också en förpackning med fyra kilo metamfetamin. Den här gången kunde inte karbonpapperet lura tullens röntgenmaskiner.

– De tog mig avsides till ett förhörsrum i bortre änden av en lång korridor. Det kändes som att vandra flera mil. Korridoren tog aldrig slut, kändes det som. Jag förstod att jag skulle bli avslöjad och var livrädd, men försökte spela tuff ändå.

Tiden i fängelset

Straffet han fick var tio års fängelse plus arton månaders straffarbete. Viktor placerades i ett av världens allra hårdaste fängelser tillsammans med 2 500 andra fångar, där han enligt domen skulle tillbringa drygt ett decennium.

– Tiden i det fängelset är den absolut värsta perioden i hela mitt liv. Jag vet att det finns filmer på YouTube som visar hur fångarna behandlas där.

Viktor berättar om det slavliknande straffarbete han tvingades utföra på fängelset. Arbetet gick ut på att tillverka kulspetspennor enligt ett slags löpande band-princip. Fångarna satt på små träpallar från morgon till kväll och fick endast titta rakt ner, på det arbete de utförde. Alla samtal var strängt förbjudna.

– Alla hade kepsar på sig, oavsett om det var sommar eller vinter.

– Den som pratade bestraffades med tio dagars isolering. Där satt man på ett iskallt golv och tvingades pilla bort etiketter från galgar. Man fick bara använda sin egen tumme för att utföra det monotona jobbet.

Fångar som vägrade utföra denna slavsyssla bestraffades ännu hårdare genom att låsas in i en cell där de skulle sitta i skräddarställning på golvet från åtta på morgonen till fem på kvällen.

– Jag fick en ischiasskada av den bestraffningen som jag fortfarande dras med. Det fanns ingen värme i cellen så jag förfrös mina tår och fingrar där också.

Fri om två år

Efter tre år och en månad tilläts Viktor att återvända till Sverige för att avtjäna resterande tid av sitt straff. Den 12 augusti 2019 är han en fri man igen. Då har han suttit i fängelse i sammanlagt åtta av de tio år han dömdes till.

Vad tänker du göra när du får lämna fängelset om nästan två år?

– Jag håller på och utbildar mig till svetsare och är snart klar med den utbildningen. Blir jag bara fri från smärtorna jag har i höfterna och tennisarmbågen jag drabbats av så ska det inte vara några problem.

– Jag vill inte leva det här livet längre. Det är dags att gå vidare. Jag kämpar fortfarande med att få kontakt med mina söner, säger Viktor.

(Viktor framträder anonymt i intervjun. Av omsorg om hans säkerhet har Inblick även valt att anonymisera de länder som, förutom Sverige, förekommer i artikeln)

GÖRAN JACOBSON

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *