Bob Dylan, sagor och Cash mitt i teatern

Källarmänniskorna kliver upp igen

NORRKÖPING Extranummer. Norrköpings Teaterkompani som spelar dubbelföreställningen Källarmänniskor i en tom butikslokal i Mirum galleria bjuder på evenemang i mellandagarna. Frida Knutsson sjunger Bob Dylan, Stine Hee bjuder på sagor och så blir det en Cash-repris.

Försommaren 2016 genomförde Norrköpings Teaterkompani uppmärksammade utställningen Johnny Cash – He Was a Friend of Mine på Norrköpings gamla fängelse.Grunden i utställningen var Cash-kännaren Lasse Lindfors stora samling av föremål med anknytning till artisten. I samband med utställningen gavs flera konserter och dagen före nyårsafton blir det repris med Lasse Lindfors och vännen Goce Lamevski, fast i Mirum galleria den här gången.

Stine Hee
Stine Hee är bland annat känd som gallerist i nedlagda kvarnen i Emtöholm utanför Valdemarsvik. Hon är också sagoberättare. 

Men dessförinnan tolkar Frida Knutsson låtar av Bob Dylan uppbackad av Mats Gripenblads orkester. Frida Knutsson utgår från hemstaden Linköping i sin verksamhet som sångerska, musiker, moderator och skådespelare. Mats Gripenblad bytte tidigare i år Kulturskolan i Norrköping mot jobbet som kulturchef i Söderköping.

Saga och dikt möts när Stine Hee med vänner intar scenen på Mirum galleria. Stine Hee är bosatt utanför Valdemarsvik och har samarbetat med Norrköpings Teaterkompani tidigare. Sommaren 2012 sattes hennes pjäs Vinterkappor och nattviol upp i Himmelstalunds Brunnssalong.

Källarmänniskor
Källarmänniskor. I Slutförvar, föreställningens andra del, växlar rösterna. Men alla de tre männen har dömt sig själva till ensamhet och undergång.

Efter juluppehållet tar Teaterkompaniet upp dubbelföreställningen Källarmänniskor.Först ges delen Lazaros, som är en monolog med unge Sylvester Peipke i rollen som Lazaros. Efter föreställningen, som ges både torsdag och lördag, blir det samtal med Myra Ekström respektive Stephan Andersson.

Efter nyår fortsätter föreställningarna, då även med Slutförvar, där Dostojevskij blandas med Camus och lokale journalisten Erik Wallsten som debuterar som dramatiker med såväl Slutförvars tredje man som Lazaros.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin

© Foto: Andrew J.S. Jones, Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin

www.kultursidan.nu

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *