Elementär konst för Vrinnevis nya akut

Naturens lugn och livets myller

NORRKÖPING Akut sjuk? Solens lugna gång och livets glada myller möter snart patienter på Vrinnevisjukhusets nya akutavdelningar. Konstnärerna Ulla Fredriksson och Fredric Ilmarsson ansvarar för den naturnära utsmyckningen. Offentlig konst är på frammarsch igen.

Om några dagar öppnar Vrinnevisjukhusets nya akuthus på sjukhuskomplexets baksida. Den nybyggda huskroppen rymmer både barnakut och vuxenakut.

Sverige bygger mycket just nu. Det ger mer arbete än på flera decennier till konstnärer som helt eller delvis riktar in sig mot offentlig utsmyckning. När staten och landstingen/regionerna bygger ska nämligen en procent av byggkostnaderna gå till offentlig konst.

Alltså ingår konst i byggprogrammet Vision 2020 för Vrinnevisjukhuset. Det övergripande temat är ”Elementa – Möten mellan Människa och Natur” som kan ses som en fortsättning på temat ”De fyra elementen” när sjukhuset byggdes 1988.

– Kul att de fortsatt satsa på konst. Och jättekul att bli tillfrågad, säger Ulla Fredriksson, som bor i Konungsund på Vikbolandet och som anmälde sitt intresse för att vara med genom att ladda upp bilder och texter om sin konst till regionens konstdatabank.

Ulla Fredriksson – Måne
Drabant. Ulla Fredrikssons Måne präglas av kallt ljus i mörka natten. Den går igenom sina faser, från nymåne till halvmåne och tillbaka till ny på en timme.

Ulla Fredrikssons gestaltning på Vrinnevisjukhusets Vuxenakut har titeln Universum/The Universe. Det innehåller flera motiv, som solen och moln, som konstnären arbetat med på olika sätt tidigare. Den här gången har de anpassats efter akutens särskilda förhållanden.

Utanför väntrummets avbalkning, som fått en lugn blå ton, lyser en varm Sol med mjukt ljus som drar åt apelsinton. Små LED-ljus innanför det diffuserande säkerhetsglaset skiftar i styrka vilket ger solen ett glödande intryck med långsamma förändringar. Programmeringen har hon lämnat till sin ”parhäst och kompanjon” Anders Mellquist.

– Det ska vara vilsamt, meditativt, fånga blicken hos den som är i upprört tillstånd eller är uttråkad, förklarar Ulla Fredriksson sin idé om verket.

– Det är ingen naturvetenskaplig avbild utan en abstrakt tolkning av solen, tillägger hon om verket vars yta skiftar nästan omärkligt.

Sol korresponderar med en kalltempererad Måne i en korridor ett stycke bort. Men i stället för en glödande solskiva handlar det om månens faser som tar en timme att fullborda. Nästan omärkligt det också, även om ett månvarv tar 28 dygn i verkligheten.

Ulla Fredriksson – Drömspel, detalj
Detalj. Några moln och en fågel i början av Ulla Fredrikssons Drömspel. De vilar på björklister mot en panel av plywood.

Drömspel heter en rad av små bulliga moln, inte ett det andra likt, som puttrar fram på tunna björklister. Moln har Ulla Fredriksson återkommit till många gånger, i olika material och storlekar. Här är de gjorda i lera.

Några av molnen är nya, andra var med på en utställning på Galleri Kronan för några år sedan. Nu är de halverade och fastlimmade mot väggpanelen. Verket måste vara tåligt för slag och stötar och gjorts avtorkningsbart med hjälp av superlack. Fåglar, kanske gäss, börjar och avslutar molnraderna, ramar in dem som en bokillustration.

Fredric Ilmarson – Fågel, fisk & mitt emellan
Om hörnet. Grodan är ett av många djur i Fredrik Ilmarsons flerdimensionella pussel som hittas på Barnakutens väggar.

Kollegan Fredric Ilmarson, bosatt i Linköping, leker med klara men ändå milda färger i naturanspelande Fågel, fisk & mitt emellan. Det är som flerdimensionella pussel som hittas lite här och där på Barnakutens väggar.

Med färger, former och urholkningar och påbyggnader går det att hitta ugglor, ekorrar, fiskar och andra djur som gömmer sig i bilderna. Som en tyst lek mellan konstnären och de unga besökarna.

Ulla Fredriksson är van att samarbeta med andra professioner i sitt konstnärskap. Det har hon haft nytta av i arbetet med sjukhusakuten, där många varit inblandade, byggare, sjukhuspersonal och administratörer. Konststyrgruppen har anlitat en konstkonsult som håller i trådarna.

– Det är tungrott men roligt att samarbeta med andra yrkesgrupper, att vara en del i ett team som jobbar mot ett gemensamt mål.

Ulla Fredriksson har varit med om att utforma Akuthusets innergård
Moln och Huvud. Ulla Fredriksson har varit med om att utforma Akuthusets innergård där hon bestämt förhållandet mellan sitt verk och Peter Hellboms äldre stålskulptur.

Ett moln till har Ulla Fredriksson gjort, och det har tagit sin tid och sin resa. Ett stort Moln i italiensk cararramarmor står ute på akutens innergård. Också det är kluvet, två snitt igenom det bulliga med ljus som ska lysa upp om kvällen. Här ska växa vintergröna.

På samma innergård står Huvud, stålskulpturen av Peter Hellbom som stod vid akutmottagningens tidigare entré. I samband med tillbyggnaden av Vrinnevisjukhuset påverkas även den äldre konsten som ses över, renoveras och kan placeras om.

– Peter Hellbom var min lärare på Konsthögskolan, säger Ulla Fredriksson som nu kunnat uppfylla föregångarens önskan om ett vårdträd.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

I SAMARBETE MED – http://www.kultursidan.nu/?p=35156

One thought on “Elementär konst för Vrinnevis nya akut”

  1. Ja visst är det ett pussel, livets pussel. Ibland så faller alla bitar på plats och ibland hamnar dom fel, ibland fattas flera stycken och ibland kan den sista biten saknas nog så länge, kanske den heller aldrig hittas. Men det är då vi får ta till vår kreativa ådra och tillverka den sista lilla pusselbiten. Den kanske inte blir helt perfekt men den kanske ändå är helt okej ? Tålamod är aldrig fel! Ibland känner jag brist på det och då tänker jag Gud ge mig tålamod, men fort och det hjälper så klart inte. Jag vet att jag är en pusselbit i livets pussel, där jag behöver samspela med alla andra bitar så att det blir en helhet. Ibland kan jag vara vilse i pusslet och då kan jag få hjälp av mina guider eller av andra människor att komma på rätt plats 3 Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *