Matriarkerna från Fäboland tog priset

Folk & Världsmusikgalans vinnare

NORRKÖPING En välfylld Bukett. Folk & Världsmusikgalan, festen i festen, delade ut sju priser i De Geerhallen i lördags. Ulf Gruvberg och Carin Kjellman fick ”Årets Hederspris”. ”Årets Utgåva” gick till cd:n Matriarkerna av Sara Parkman och Samatha Ohlanders.

Festen i festen. Festen, den yttre, var förstås Linköpings Folkmusikfestival som flyttat till Louis De Geer alla hallar och vrår och tagit möblerna, förlåt namnet med sig. Hur det blir med placering och namn avgörs inte förrän tidigast nästa år.

Festen, den inre, var Folk & Världsmusikgalan, ett priskalas som infaller där det passar. I år passade det att inta De Geerhallen i Norrköping. Buketten heter priset, en statyett som andas folklorekonst. Här är hela listan.

Årets Utgåva

Matriarkaterna – cd av duon Sara Parkman och Samantha Ohlanders.

På Scenkonstfestivalen i Norrköping i maj förra året stod publiken upp och jublade och busvisslade efter semidokumentära föreställningen Fäbodland. En samtidigt kaxig och övertygande berättelse om den svenska folkmusikens kvinnliga rötter. Det blev en cd också – om vilken juryn skriver i sin motivering:

”En lysande skiva där progressiv framåtanda och okuvlig energi i kombination med musikaliskt kunnande skapar intresse för fantastisk kvinnokraft förr och nu.”

Sousou och Maher Cissoko
Sousou och Maher Cissoko. ”Det är inte kulturer som krockar, det är människor som möts” är mottot för vinnarna av Årets Artist.

Årets Artist

Världsmedborgarna Sousou och Maher Cissoko, Skåne, Senegal och Stockholm.

Årets Nykomling

Fiolduon Vågspel, Alice Klint och Kristin Kennemark från Västergötland.

Årets Arrangör

Föreningen Flamencofredag har lyft intresset för flamencon, inte bara på hemmaplan i Stockholm.

Årets Barn och unga

Folk- och världsmusikföreningen Folk You tar nya grepp för traditionskulturen.

Ulf Granberg och Carin Kjellman
Hedrade för lång och trogen tjänst. Folk och rackarna Ulf Granberg och Carin Kjellman har under många decennier lyft traditionsmusiken men också skapat nytt.

Årets Hederspris

Ulf Gruvberg och Carin Kjellman, Stockholm, musiker men också producenter.

Ulf och Carin bildade på 1970-talet stilbildande gruppen Folk & Rackare men har alltså också i många år lyft fram traditionsmusiken, inte minst i olika radioprogram. Juryns motivering:

”De har gått till källorna och letat, dammat av och visat upp allt det gamla, det nästan bortglömda. Men de har också skapat nytt. Visat vägen, både på scen och bakom andra slags mikrofoner. Hederspristagare som påverkat mer än de flesta, som inte minst lyft fram de vokala traditionerna på ett både gammalt och helt nytt sätt, i en tid när nästan allting handlade om instrumentalmusik. Vilka galjonsfigurer – här har man sannerligen bildat skola för evinnerliga tider!”

Årets Kompositör

Accordeonisten och kompositören Lisa Långbacka, Stockholm, tog emot Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå, STIM, speciella pris, ära och 10.000 kronor.

I motiveringen nämndes en glimrande kompositör förankrad i folkmusiktradition och samtidigt inspirerad av tango, jazz, irländskt och körmusik. Under 2017 gjorde hon en av årets bästa skivor, ”Fiddle & Accordion Conversations” tillsammans med Lisa Rydberg, och komponerade för Nobelprisbanketten och Musica Vitae.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Peter Ahlbom

I SAMARBETE MED – www.kultursidan.nu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *