De tävlar i Niornas melodifestival 4 maj

Vet de vad de har gett sig in på?

NORRKÖPING ”Vi är de kulturella i klassen.” Det är ett musikaliskt gäng som bara börjat få en aning om vad de gett sig in på. ”Kulturskolans Melodifestival” firar 10 år. Konserten i Flygeln med Den svenska björnstammen som gästartister är än så länge ett bra stycke bort.

Sandra Chabo o Juthathip Gaem Kingthum

Djäknepark

Sandra Chabo och Juthathip Game Kingthum

Låt: Won’t Let Go
Genre: Popballad
Handlar om: Den handlar om en tjej som har svårt att släppa taget om en kille fast hon vet att han inte är bra för henne.

Vi skriver låtar var för sig. Den här gången valde vi ut en som vi bearbetat vidare tillsammans.

Frida Andersson

Haga

Frida Andersson

Låt: Jag trodde på dig
Genre: Ballad
Handlar om: Den handlar om att bli sviken, det kan handla om vänskap eller kärlek. Jag sjunger till den personen.

Jag började skriva låtar när jag var 8 år gammal. Den här började jag skriva till en vän som jag bråkade med. När jag byggde vidare kanske jag överdrev lite.

John Brolin

Prolympia

John Brolin

Låt: Färd
Genre: Rap
Handlar om: Det är en färd att nå en jämställd värld. Det handlar om hur det är uppdelat i samhället i dag. Det är ojämlikt beroende på var man bor och så i världen.

Jag började med rap för något år sedan, det är kul att uttrycka mig. Man ska inte sjunga vad som helst. Det ska betyda något det man skrivit.

Johanna Tilly o Myra Perk

Kunskapsskolan

Johanna Tilly och Myra Park

Låt: Hold On
Genre: Pop
Handlar om: Att ibland kan det vara jobbigt men man ska hålla ut. Din tid kommer, det blir bra till slut. Det finns alltid någon där för dig.

Myra har alltid skrivit musik. Johanna har gjort några låtar. Den här låten har vi byggt ihop, Johanna kom med texten och Myra har skrivit musiken. Sedan har vi jobbat vidare.

Lejla Vidinlic, Hiba Kais, Louise Aröd, Emilie Aröd

Vittra

Louise Aröd, Emelie Aröd, Lejla Vinilic, Hiba Kais

Låt: Indecisive
Genre: Popballad
Handlar om: Den handlar om en tjej som är sliten mellan två val. Hon är kär i en kille som strular med två tjejer, hon är en av dem. Den andra tjejen vet in om något.

Kanske Emelie hade lite melodi i början och Hiba mest ansvarat för texten. Vi har lärt oss genom åren att få ihop melodi, text och sammanhang. Den här gången är det mer av tråd i verserna.

Peter Youssef

Navestad

Peter Youssef

Låt: Die for You
Genre: R’n’ B
Handlar om: Det handlar om en man som visar sina känslor för den han älskar. Det är en lugnt låt.

Jag gör mycket låtar, både text och musik. Jag leker mycket med melodierna och sedan sätter jag ihop dem. Jag lyssnar på The Weeknd och Bryson Tiller.

Julaia Rezai,

Eneby

Julaia Rezai

Låt: When I Fall
Genre: Ballad
Handlar om: Den handlar om rädsla och hur en person försökte hjälpa mig upp när jag ramlade, alltså ramlade känslomässigt.

Jag går på Kulturskolans singer/songwriter-kurs.

Några har skrivit låtar i flera år redan. Några har uppträtt förr. 12 niondeklassare från sju skolor i Norrköpings kommun ställer upp i Kulturskolans Melodifestival. Det märks att musiken redan är viktig i allas liv. När den första uppståndelsen lagt sig med informationspass och fotografering gör de sig hemmastadda i Kulturskolans musiksal. De slår de sig ner vid pianot eller en gitarr.

– Vi är de kulturella i klassen, slår Johanna Tilly och Myra Perk från Kunskapsskolan fast. Vi har uppträtt ihop en del.

Att singer/song writer-genren är stark bland de som ställer upp märks. Några har gått kurs, andra gör låtar ändå. När då Kulturskolans pedagoger kom ut till skolorna och marknadsförde Melodifestivalen steg tempot.

– Det står i Läroplanen för grundskolan att eleverna ska utveckla sitt eget skapande, påminner Ulla-Britt Eriksson, producent för Melodifestivalen.

Kulturskolan arrangerar tionde melodifestivalen i år
Rutinerat gäng bakom kulisserna. Kaja Vaht är sångcoach, Per Kolsgård är kapellmästare för kompbandet, Ulla-Britt Eriksson är producent, Pontus Holmsberg är scen och filmansvarig, Caroline Havenslätt  bidrar med dansare från Norrköpings Dansakademi, Hasse Eriksson är Kulturskolans chef och Göran Karlsson är musikansvarig. Saknas på bilden gör Lisa Österlund, projektledare.

Vet de tävlande vad de har gett sig in på? Från första träffen i mars fram till Melodifestivalen 4 maj blir det repetitioner som ska hjälpa alla medverkande att göra bästa möjliga av sina låtar när de står på scenen i Flygeln.

Kulturskolan firar 50-årsjubileum i år, ”Niornas Melodifestival” fyller 10 år. Ulla-Britt Eriksson som hållit i trådarna genom åren har mycket att fira. Melodifestivalen blir en musikfest med många fler inblandade än de tävlande. Kulturskolan ställer upp med sångcoach och kompband. Dessutom samarbetar man med Dansakademien.

– Våra dansare kan förstärka ert nummer men det är inte meningen att de ska ta över, erbjuder Dansakademiens Caroline Havenslätt.

Gästartister är Den svenska björnstammen som uppträder tillsammans med Norrköpings ungdomskör förstärkt av Norrköpings Lucia-kör, modell 2017.

Konferencierer är Maja Dusén och Vanna Mantefors, som själva tävlat i Niornas Melodifestival. Maja vann 2016 och Vanna 2017. En av jurymedlemmarna, Arman Sedic, tävlade också förra året.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

I SAMARBETE MED – www.kultursidan.nu

FLYGELN Norrköping

4 maj 2018 kl 18.30

Niornas Melodifestival
Deltagande skolor: Haga, Navestad, Djäknepark, Kunskap, Eneby, Vittra, Prolympia
Konferencierer: Vanna Mantefors och Maja Dusén, vinnare 2017 och 2016
Gästartister: Den svenska Björnstammen med Norrköpings ungdomskör förstärkt av Norrköpings Lucia-kör 2017
Jury: Mikael Anderfjärd, Arman Sedic, Åsa-Karin Svensson, Lars Stjernkvist, Malin Ekstrand samt Publiken
Affisch: Sofia Milovanovic
Arr: Kulturskolan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *