Dansens vecka start för dans för alla

”Dans för alla kroppar”

NORRKÖPING Dansmaraton. Street, boliviansk folkdans och showdans avlöste varandra när ”Dansens vecka” invigdes på Stage Skandia i lördags. Då hade redan Iki Gonzalez Magnusson presenterat Slow Clap, sitt kommande dansresidens som handlar om dans för alla, i Hörsalen.

– Danssverige är tråkigt. Det är samma kroppar, samma uttryck. Jag kan vara gästlärare på Danshögskolan men det är ingen utmaning.

Iki Gonzalez Magnusson säger det inte för att provocera utan för att hon vill ändra på synen på vem dans är till för och vilka som kan dansa. Norrköping Slow Clap är namnet på det årslånga dansresidens där hon kommer att utforska möjligheterna och bjuda in olika grupper till dansscenen, personer som vanligen inte bjuds in att delta. Hon talar om personer med funktionsvariationer i samma mening som hon säger ”konstnärliga möten”. Inte för utan med.

 

Iki Gonzalez Magnusson
Dans för alla kroppar. Iki Gonzalez Magnusson arbetar för att alla ska inkluderas. Under ett år ska hon arbeta med att vidga dansscenen i Norrköping genom dansresidenset Slow Clap.

 

– Jag vill bjuda in personer som tänker ”det här är inte för mig”. För att din kropp inte är representerad, säger Iki Gonzalez Magnusson en kort stund innan hon går upp på Hörsalens scen för att hålla föreläsningen ”Funktion, fördomar och folkvett”.

Hon använder sig själv som exempel. Hennes hy är mörk och tatueringarna sticker fram på hals och armar. Hon startade med breaking och gjorde karriär, och inte bara som dansare. Hon har startat klubbar som DJ, arbetar som kulturproducent och grundade kulturföreningen Utopia i Göteborg, ett verktyg för att förändra världen. Nu kommer hon att arbeta i Norrköping under ett år.

– De första månaderna ska jag sondera terrängen, se vad Norrköpingsborna har för intressen och vilka som vill jobba med projektet, säger Iki Gonzalez Magnusson som både tänker kontakta dansskolor och besöka boenden.

– Hur öppna är dansskolorna för rullstolar i sina vanliga dansklasser?, exemplifierar hon.

I sommar planerar hon ett Summer Camp, en intensiv dansvecka.

– Vi behöver bemöta varandra med nyfikenhet i stället för med fördomar.

Många krafter har medverkat för att få dansresidenset Slow Clap till stånd: Norrköpings kommun, Region Östergötland/ Dans i Öst, Riksteaterföreningen KariN samt Riksteaterns dansavdelning.

 

Legacy Family
Först ut på dansgolvet. Legacy Family är en av Norrköpings mest etablerade street dance-grupper.

 

Knappt avslutades evenemanget i Hörsalen förrän fokus flyttade till välfyllda Stage Skandia där den ena dansgruppen avlöste den andra. Först ut var Legacy Family, följda av Centro Cultural Bolivia, och sedan följde en lång rad grupper från olika sammanhang och dansskolor. Street dominerade, en folkdans som förenar Norrköpings yngre generationer. Men det är roligt att se hur den bolivianska folkdansen bemöts med samma glädje och uppskattning.

Legacy Family och ”uppföljarna” Next generation kommer att bjuda in till öppna repetitioner under Dansens vecka på Stage Skandia.

Riksteaterföreningen KariN återkommer med ännu ett evenemang under Dansens vecka. Cullbergbaletten gästspelar i Hörsalen med föreställningen HYPER av den isländska koreografen Margret Sara Guðjónsdóttir nästa lördag. Fyra dansare medverkar i den hyllade dansföreställningen.

– Verket är speciellt och kräver sin ingång, säger Adam Knapasjö som är dansansvarig i Riksteaterföreningen KariN. – Det är inte ett traditionellt dansverk, kanske snarare ett konstverk som skulle göra sig lika bra på ett galleri eller ett konstmuseum. Det är en stark upplevelse där dansarna blir som guider på en inre resa för var och en i publiken.

– Cullbergbaletten har gästspelat i Norrköping många gånger tidigare, men nu är det länge sedan, senast var 1997 avslutar KariN:s ordförande Laila Lundman.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

I SAMARBETE MED –

Dansens vecka start för dans för alla

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *