Göran upplevde Jesu närvaro i fängelset

Prensas Livsberättelse

Göran Ahl fick uppleva Jesus som tjugoåring i fängelset under sitt dåvarande liv som kriminell, missbrukat alkohol och knark samt utövat homosexualitet. På grund av Görans fars dåvarande alkoholism ingrep socialtjänsten och omhändertog honom och hans yngre bror under kortare tid, något som satte ärr på honom och som sedan förvärrades när Görans morfar förgrep sig på honom.

– Känslan av att ha förlorat min lillebror gjorde att jag fick mitt sår. Därmed fortsatte mitt helvete med att min morfar våldtog mig och ledde till det ena och det andra under min uppväxt, berättar han.

65-årigen Göran Ahl är ursprungligen från Skåne men bor idag i ett litet samhälle i Småland. Han är gift och har tre barn.  Han har en turbulent bakgrund med missbruk och kriminalitet. Inblick träffade honom på ett hemgruppsmöte i Norrköping där han berättar hur han blev frälst 1981 efter han hade suttit i fängelset. Sedan började hans välsignade livsresa med Jesus i centrum då han kunde både bilda familj och utbilda sig till kock. De senaste åren har han arbetat som fiskförsäljare samt nu när han gått i pension ägnar han sig en del åt att resa runt södra och mellersta Sverige som predikant och själavårdare. Dessutom brukar han ge profetiska budskap till människor han träffar för första gången som ett bevis att det är Gud som talar genom honom.

Göran beskriver delar av hans vittnesbörd som innehåller en traumatiska livshistoria som sträcker sig från hans barndomstid.

– Jag har haft en väldigt bråkigt bakgrund, där jag levt ett kriminellt liv, bland annat med missbruk och fängelse samt ett liv som homosexuell, berättar den skånska själavårdaren.

”De tog min lillebror”

– På grund av pappas missbruk och min mamma som väntade barn samt morfar som bodde hos familjen, kom vi under de sociala myndigheterna. Både jag och min lillebror blev placerade i två olika fosterhem under en kortare tid. Detta gjorde att jag kände förakt mot min pappa eftersom jag tyckte att det var hans fel.

– Ännu mer traumatisk blev det när min egen morfar förgrep sig sexuellt på mig kort därefter, när jag var runt tio år gammal. Det var inte så trevligt att bära denna börda hela tiden. Allt detta gjorde att jag växte upp som en osäker person och därför är det inte underligt att jag använde droger, hamnade i fängelse och levde som homosexuell, beskriver Göran som sedan förlät sin morfar och även sin pappa efter att han blivit frälst.

Första mötet med Gud i fängelset

–  Jag träffade en fängelsepräst som talat om för mig att upptäcka själv vem Gud verkligen är. Detta skedde år 1972. Efter att ha pratat med pastorn frågade jag Gud i min cell av hela mitt hjärta om han verkligen fanns. Och när jag gjorde det så tog någon min hand och någonting hände i mitt inre. Jag blev rädd och tog tillbaka min hand eftersom jag visste inte vad var det som hade hänt.

Därefter blev jag borttransporterat från centralfängelset till en mindre anstalt i Småland. Jag fick aldrig mer tillfället igen att träffa den här pastorn. Utan det fick dröja ytterligare åtta år i mitt missbruk som blev värre och värre ända till den dagen den 20 augusti 1981 när Gud sade till mig:

– Nu Göran, nu slutar du med droger och spriten och alltihop! Du lägger av!

– Och jag gjorde det i den stunden. Och i den stunden blev jag totalt fri ifrån drogerna och hade ingen avtändning eller abstinens överhuvudtaget. Tre veckor senare efter att ha fått boken ”Korset och stiletten” av en pastor i pingstkyrkan i Landskrona och börjat läsa den tog jag emot Jesus i mitt eget liv. Jag sade då till Honom:

– Nu får Du ta hand om mitt liv.

Och i det ögonblicket blev han frälst. Sedan dagen efter att han hade blivit frälst skulle han åka till pingstkyrkan så fanns det två personer som ropade från en balkong:

– Göran kom upp så ska vi tända på.

– Dessa två hade aldrig velat bjuda mig på knark förut. Men jag sade nej. Och det hade jag aldrig gjort det till knark innan.   

Fick inre helande

Skammen efter övergreppet Göran varit med om som barn var inte helat. Det dröjde ytterligare 20 år tills han fick uppleva sitt inre helande från de hemska stunderna han varit med om som barn.  

– När Gud tog mig i handen visade Han mig vart mitt sår låg, det som funnits där sedan min lillebror togs ifrån mig och min morfars övergrepp. Gud sade till mig att förlåta mig själv, älska och tycka om mig själv för den jag är. Han ville att jag skulle ta användning utav det jag hade fått gå igenom för att hjälpa andra.

Historian ville upprepa sig

Göran berättar att en dag var han på väg att sticka iväg och ta en överdos heroin för att han hade det jobbigt med sin son som hade problem med skolan och de sociala myndigheter samt psykiatrin.

– Detta gjorde mig rädd att mista honom och jag visste inte varför jag fick den känslan. Det var nämlingen samma känsla som jag fick när de tog ifrån min lillebror ifrån mig när jag var liten. Detta gjorde mycket ont och jag kunde inte handskas med den känsla då med min egen son. När jag kom hem frågade familjen mig vad som hade hänt och tyckte att jag inte var samma pappa längre. På grund av dettta hände någonting i mitt inre som också gör att jag idag kan vara ute på ett helt annat sätt och göra det som Gud vill. Jag får träffa människor i olika situationer och hjälpa dem. Det finns ingenting annat som är trevligare och roligare än att få lov att vara till hjälp för någon. Om någon som jag kunnat bli hjälp till någon så kan alla människor bli hjälpta genom att man ger dem rätt sorts verktyg. Jag vill att alla ni som läser denna artikel tänker på en sak: När ni upplever att ni inte tycker om er själva, men i samma ögonblick säger att ni tycker om andra människor, vad har du då för relationspunkt? Och vad är det för känsla du har när du går till dina vänner och säger att du tycker om dem. Jo, det ska vara samma känsla som du har om dig själv. Det är den känslan du ska förmedla till andra, annars ger du dem dubbla budskap.

Viktigt med förlåtelse

För att få uppleva det inre helandet, för att kunna älska sig själv som den man är, måste kristna idag lära sig att förlåta och tycka om sig själva. Enligt honom måste fler kristna få uppleva det. Dock är det inte orden i sammanhanget som är det viktiga, utan att man faktiskt menar det.

– Att våga krama om sig själv och säga ”Jag tycker om mig” är viktigt för ens egen personliga utveckling men framför allt, ska man se sig själv med de ögon som Gud ser på en med, eftersom det är Han som har skapat oss. Vi är Hans avbild och när Han säger att vi är fantastiska. Kan jag säga någonting emot detta? Nej, det kan jag inte eftersom jag själv fått uppleva denna känsla av att vara total förlåten av mig själv. Jag är som det står i ordet: ”Den (som) Sonen gör fri, han är verkligen fri”. Jag kan säga idag att jag verkligen är fri. Jag har inte något sår kvar, det gör inte ont längre när jag hamnar i smärtsamma situationer eftersom jag är fri. Det var lite kort om mitt liv.

Gud är första proritering

Görans första och viktigaste prioritering är Gud. Sedan kommer familjen, arbetet och församlingen. – Jag har kockutbildning i grund och botten, men jag slutade jobba med det för några år sedan och jobbade sedan som säljare tills jag gick i pension i oktober förra året, men jobbar ändock fortfarande lite grann. När jag jobbade gick det jättebra och jag fick träffa människor i olika situationer på ett helt magiska sätt, säger Göran.  

– Jag har fått vara till välsignelse till andra människor som känt sig ensamma bara för att jag har gett dem några minuter där de får känna att det finns någon som bryr sig om dem. Arbetet i sig själv som säljare handlade mer om att vara en social människa än själva säljandet. Sedan sålde sig produkten av sig själv.

Resande predikant och själavårdare

Han brukar dessutom resa runt om i Sverige som själavårdare och predikant och berättar lite om sin kallelse.

– Jag åker runt en del i Sverige. Just nu är jag i Norrköping och har varit här många gånger. Jag har fått träffa många människor under de gångerna och har fått tala med dem om saker som har stämt överrens med deras liv. Det som är viktigt är att lyssna på vad Herren har att säga när man är ute och reser. Därför bör relationen med Gud vara viktigt hela tiden. Jag kan prata med människor som har olika problem och kan vara till hjälp genom att vara en medmänniska och visa sann kärlek mot dem utan att ha en baktanke. Jag vill bara dela det som Gud har lagt i mitt hjärta och vara ett redskap i Hans hand. Allt annat har inte betydelse.

Att hjälpa andra, är att hjälpa sig själv

Enligt Göran är det en välsignelse att hjälpa andra eftersom man själv kommer mycket närmare Gud. En stor förändring i hans liv var när han fick gå igenom tre stora och svåra operationer.

– Under sjukhusperioden använde Gud mig på ett mycket speciellt sätt. Jag fick be för många människor trots att jag själv låg där med uppskuren mage. Jag kunde trots allt vara till hjälp och dela med mig av Guds ord till dessa människor. Det är som Paulus säger ”Jag är förtrogen med vilken situation den än är” Och Gud använde mig bland annat för en nyutexaminerad sjuksköterska. Jag kände henne inte och när hon kom in på avdelningen sade jag till henne utan att veta vem hon var:

– Du ligger och tänker på att du skulle vilja åka ut som missionär.

– Hon bara tittade på mig och frågade:

– Hur vet du det?

– Det är inte jag, sade jag till henne. Och fortsatte:

– Du ska veta en sak. Det är inte dina tankar, utan Guds tankar som du har.

– Hon började gråta. Men på ett sjukhus får man inte lov att tala om vem Gud egentligen är. Men jag brydde mig inte om situationen eftersom som i detta fall blev denna sjuksköterska jätteglad med det som jag berättade för henne. Det var någon som kunde bekräfta vad som fanns i hennes inre.

Inte religion utan relation

Den resande predikanten påpekar att det är viktigt att de troende är lyhörda till Guds röst och anser att idag är det väldigt mycket som stör relationen med Gud.

– Det är på tiden att kristenheten börjar vakna upp och verkligen ser vem Gud är och vad Han har tänkt för oss. Han har mycket mer att ge till oss än vad vi anar. Jag har bara rört vid procentsatser i denna tes och jag vill bara lära känna Honom ännu mer. Detta är inte fråga om en religion utan om en relation. När man kallar det relation vet jag vem Gud är för mig personligen. Han har sagt att Han är min Far och jag är Hans son. Som en son har jag full rättighet att umgås med min Far. Detta är det viktiga som alla troende bör få uppleva: en nära relation med Gud samt att få lära känna Hans hjärta. Det gör ont i Gud när han ser att vår värld är på väg att gå under och att många av oss kristna inte ens reagerar på det., konstaterar Göran.

En ny generation som ödmjukar sig inför Gud

Det som ligger och trycker mest på Görans hjärta har med situationen i Sverige att göra. Det har inte direkt med hans vittnesbörd på så sätt att göra utan det är mer en profetisk hälsning han har att att delge.

– Idag talar vi så mycket om hur Gud är Herre över våra liv och lovsjunger Honom och säger att vi älskar Honom när vi ändå har så svårt att lyda Honom. Då frågar Han oss:

– Om ni verkligen säger att ni känner mig, varför lyder ni inte mig? Varför gör ni inte vad jag säger?

– Det är inte bara mig Han talar till, utan flera stycken i detta land. En sak är säker: Gud kommer att ta detta land i sin hand och resa upp ett nytt folk i detta land. Det ska bli ett land som inget annat i världen och vi kommer att att sända ut missionärer runtom hela jorden. Det kommer att resa sig ett nytt ledarskap som kommer att böja och ödmjuka sig inför Honom och de kommer att göra som Han säger utan att tänka vad andra tycker och tänker. Detta nya ledarskapet kommer bara att göra som Gud säger och ingenting annat. Oavsett vilka det är eller vad de har för utbildningar eller bakgrunder.

– När ni ödmjukar er inför mig kommer jag att upphöja er, säger Herren i sitt ord!

Wladimir Loyola

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *