Nya kyrkan VOIS vill göra Jesus känd i Norrköping

Församlingen startades i fjol i centrala staden

Hemen och Irena driver församlingen VOIS i Norrköping sedan i fjol. Det gifta paret, förutom det kyrkliga verksamheten, försörjer sig genom sitt egna webbyrå. VOIS har gudstjänster varannan söndag i Strykjärnet i centrala staden och det kommer många icke troende människor vid varje mötestillfälle.  

Hemen Derki, 33 år gammal är gift med Irena som är 32. Hemed är från Syrien och Irena från Kroatien. De träffades för 12 år sedan och har startat församlingen VOIS i Norrköping. De har ett eget webbyrå och en podd (Bibelpodden) som de försörjer sig med.  VOIS är deras stora passion och dröm där de vill göra Jesus känd för alla människor.

Hemen som är född i Syrien, har en muslimsk bakgrund. Han flyttade till Sverige när han var fem år gammal. Pappan stack hemifrån när han var åtta år. Dessutom var Hemed mobbad i skolan. Han gick koranskolan som liten och försökte be fem gånger om dagen. När han blev äldre tvivlade han på Gud och blev ateist under gymnasietiden. Han upplevde Gud som icke god eftersom han drabbades av många tråkiga saker. Vid ett tillfälle i skolan träffade han en kristen tjej som han ville bli tillsammans med. Tjejen sade till Hemen att hon kunde inte vara tillsammans med honom eftersom han hade en muslimsk bakgrund. På samma sätt som hon ville att Hemen skulle bli frälst ville han få henne att lämna sin tro på Jesus.

 • Jag visste inget om kristen tro förutom att de hade Bibeln och Jesus och vi hade Koranen och Muhammed. Jag läste både Bibeln och koranen med andra ögon och på så sätt började jag forma en tro, berättar Hemed.
 • Jag följde med henne till kyrkan. När jag gick fram till förbön började jag skaka och började gråta. Då blev jag övertygad att den kristna tron var sann. Till slut började jag forma en tro, minns han.

Nystartad församling

Namnet VOIS så som församlingen heter är inspirerad från Johannes döparen när han sade vara en röst som ropade ut i öknen för att bana väg för Herren.

 • Jag och Hemen fick denna vers uppenbarat under samma vecka var för sig. Vi kände att Gud ledde oss i detta och döpte den till VOIS. Vi vill vara en Guds röst i samhället, förklarar Irena.
 • Man kan säga att Sverige är en andlig öken där få är kristna. I offentligheten vill Gud använda oss som en röst. Dessutom försöker vi evangelisera genom vår bibelpodd, säger Hemen.
 • För att driva vår verksamhet har vi vårt eget företag som är en nödvändighet för att överleva. Församlingen och Guds Rike är vår passion. Vi får vårt inspiration av Paulus som hade sin egen tältmakeri för att försörja sig där han levde både i brist och överflöd. Även om det är tufft så har detta hjälpt oss att ha båda fötterna på jorden och förstå andra människor som drabbas av ekonomiska svårigheter som till exempel när man får en skattesmäll som man måste lösa. Vi är beroende av Gud helt enkelt, fortsätter han.

En kallelse tillsammans

Hemed blev frälst när han var 18 medan Irena var 15. De träffades på Bibelskola. Efter det flyttade de till Hemeds hemstad Malmö i en församlingsplantering driven av evangeliska frikyrkan, EFK. Därefter jobbade de med församlingplanteringar i Katrineholm (Missionskyrkan), Eskilstuna och Västerås (Pingströrelsen).

 • Vi har gott att säga om alla dessa tre stora samfund. Ursprungligen har vi våra rötter i Equmeniakyrkan som har en vision om att starta femtio nya församlingar till 2025.  Vi har bra kontakt med Peter Svanberg som är ansvarig för Region Öst som stötte oss att starta församlingen VOIS i Norrköping, berättar han.
 • När vi ville starta kyrka så ville vi inte göra det på egen hand. Vi ville vara kopplade till ett etablerat sammanhang, det vill säga, en kyrka som skulle stå bakom oss och stötta vår verksamhet på olika sätt. Vi hade en god relation med Elimkyrkan i Eskilstuna och frågade dem om de ville vara vår moderkyrka i det här projektet, säger Irena.
 • Elimkyrkan är en baptistförsamling som är 152 år gammal. Det känns kul av att vara en del av ett gammalt sammanhang. Att ha moderkyrkor är inte mindre utan både gamla och nya församlingar behövs. Den gemensamma närmaren är inte åldern eller stilen utan vår passion är att göra Jesus känd, menar Hemed

Bidrag från moderkyrkan

Equmeniakyrkan ger ett bidrag till de nyplanterade kyrkor under en tid på tre år. Så fort man börjar bli oberoende av bidrag är det tänkt att församlingen drivs på egen hand.

 • Bidraget från Equmeniakyrkan har varit en hjälp på vägen som har gett VOIS en bra start i Norrköping och gjort att vi blivit offentliga mycket fortare, förklarar Hemen.

Snabb tillväxt

Församlingen har växt över pastorsparets förväntningar. De gjorde detta men en stor tilltro till Gud och mycket visshet i deras hjärtan av att starta en ny kyrka.

 • Vi gick i djup vatten så att säga. Gud har gjort här fantastiska saker. Det kommer människor från olika typer av bakgrunder och samhällsklasser, därav många icke troende människor. Gud har vidrör människors hjärtan och vi ser de fantastiska saker som Han gör i vår församling. Vi blickar framåt med stora förväntningar med vad Gud vill göra i våra liv, berättar Irena.
 • När vi startade i augusti-september förra året var det bara jag och Irena. Vi började med en liten grupp. Senare har det kommit människor med olika talanger och gåvor. Nu kan vi faktiskt vara offentliga när vi har sett resultat i att det kommer mer och mer folk till mötena och har de personer som behövs för att bygga församlingen. Nu kommer det över sextio personer på varje gudstjänst. Vårt längtan och nästa steg är att se människor bli döpta. Vi lägger fokus på att bygga en stabil grund och jobba i den takten som vi kan klara av, säger Hemen.
 • Vi håller en grundkurs till de nyfrälsta som handlar om tro och dopsteget de bör ta för att gå vidare med tron. Vi har inte pratat konkret om de människor som kommer att vilja döpa sig. Vi kommer nog att fråga någon kyrka som vill låna sitt dopgrav till oss när vi kommer att behöva den, menar Irena.
 • Det finns de som är barndöpta och som inte är det där vi förlklarar varför det är viktigt med troendedopet. En annan sak som är ganska bra är att vi har blivit välmottagna av alla frikyrkorna i stan, säger Hemen.

Vikten med smågruppsträffar

Hemed och Irena har en vision att smågrupperna skall vara minst lika viktiga som gudstjänsterna eftersom de fyller olika funktioner.

 • På smågrupperna kan man göra lärjungarträning där man kan ställa frågor och så vidare samt att människor kommer närmare varandra. På gudstjänsterna kan man proklamera Guds Ord, lovsjunga och tillbe Gud tillsammans. Varannan vecka har vi smågrupper och varannan söndag gudstjänster. En av smågruppsledarna skriver frågor från gudstjänsterna som sedan tas upp under smågruppsträffarna samt diskuterar söndagens predikan, säger Hemen.
 • Ni får gärna ha oss i sina hjärtan och be för oss så vi fortsätter med det vi gör med hjälp av vägledningen från Gud i att träffa nya människor som vill bli frälsta. Ha med oss i era böner för att det är ovärderligt, avslutar Irena.

Wladimir Loyola

För mer info om församlingen gå in på: https://vois.se/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *