Sol och sommarmusik i Refvens grund

Originalartister och barnteater

NORRKÖPING Picknickkonserter. Spännande lokala originalartister. Tobias Pettersson och Jörgen Larssons idé blev ”Sommar i Refvens grund” tisdagar och torsdagar i juli. Barnteater och träning kompletterar på onsdagarna.

Nu är det torsdag och inledande Jacob Huddén & Mr Spruce fyller sin konsertdel, 30–40 minuter, med en genrebredd som går från reggae till Kvinnan i mitt liv. Sista låten prickar in känslan för dagen – A Lovely Day.

Tomas Lundin
Andra skivan. Todt Hills Tomas Lundin gillar ukulelen för dess begränsningar. ”Det är så få ackord, resten är sång och melodi. Sedan får Jocke (Joakim Östlund) utveckla låtarna med pianot.”

Den otippade ukulele- och pianoduon Todt Hill följer efter paus. De har ett skönt sound och kvällens programvärd Claes Martin Hoffsten vet att ställa frågan om skivan Felcitations! som släppts just på torsdagsmorgonen. Och om ukulelen som instrument.

– Den håller inte stämningen och har kort hals, svarar sångaren och ukulelemusikern Tomas Lundin.

Solen och värmen har återvänt efter några aningens svalare dagar. Det är sommaren 2018 och Refvens grunds långsamt sluttande rundel är långt ifrån välfylld. Men det första veckan för ett nytt gratisevenemang för Norrköpingsborna. Arrangörerna räknar med att publiken hittar hit framöver.

– Vi vill ha originalartister som gör egen musik och kommer från Norrköping – och är spännande just nu, berättar artistbokaren Tobias Pettersson som hoppas på succé och tradition.

Tobias Pettersson
”Bättre scen, bättre område.” Tobias Pettersson och vännen Jörgen Larsson har haft ett liknande koncept i Linköping i många år. Nu tog de hem det till Norrköping.

Han är trygg med konceptet efter 14 år med ”Torsdagstoner i Trädgårn” i Linköping.Lokala musiker med egna låtar i en avslappnad miljö där publiken kan komma och gå. Här i Norrköping har det putsats ytterligare med programvärdar som håller ihop kvällarna. Tobias Pettersson och vännen Jörgen Larsson, som också är ljudtekniker, presenterade sitt förslag för Upplev Norrköping som nappade.

– Jag är stolt över bokningarna. Det är 32 artister, vi fick med dem vi vill ha med – unga fräscha namn och några äldre. Det är jämn könsfördelning, sett till alla bokningar. Det är viktigt att vi behåller musikprofilen när det inte är Bråvallafestivalen längre.

Melonkvartetten
Rockigast. Melonkvartetten gav järnet under spelningen på Refvens grund i torsdags.

Nu går Melonkvartetten på scenen. Fyra musiker som levererar grrrlpower med rockös. Även de har gjort skiva och passar på att göra reklam för sin releasefest 20 juli.

– Musik, folkhälsa och kulturaktivitet. Det finns folk kvar i stan under sommaren, säger Åsa-Karin Svensson, enhetschef på Kultur- och fritidskontoret.

De mer familjeinriktade onsdagarna har kommunens Kultur- och fritidsförvaltning, som samarbetar med Upplev Norrköping, snickrat ihop. Teatergrupperna Fenix, Pelikanen, Imba och Gulasch inleder med en familjeföreställning varsin onsdag och lägger dessutom till en halvtimmes workshop för den som vill prova på clowneri eller cirkuslek. Därefter blir det träning och dans på golvet framför scenen.

– Det är roligt att vi fått in barnteater ihop med aktiviteter som träning och dans, tycker Åsa-Karin Svensson.

Dessutom kommer Flimmers utomhusbio att ha sin premiär här lite längre fram i juli.Då om inte förr är det dags att ta med solstolarna. Något som kan rekommenderas redan nu.

– Om de ber mig fixa kaffe så gör jag det, utlovar torsdagskvällens programvärd Claes Martin Hoffsten. Han har mer att göra än det verkar de där kom-fram-och-säg-minuterna före och efter musikakternas spelningar. Mesta jobbet görs i det öppna halvtältet bakom scenen.

– Jag vill ha bra kontakt med artisterna. ”Ni spelar – jag intervjuar”. Då kan det hända att jag får veta saker som jag kan vara intressant för publiken att veta, som skivsläpp.

 

And We Should Die of That Roar
Tyngre. And We Should Die of That Roar utgörs av Hardy Hum och Kenny Lundström.

Halv nio går torsdagens sista musikakt på, And We Should Die of that Roar. Det är kraftfull bluesrock med distad gitarr och en doft av balkanpeppar.

Hardy Hum byter gitarr mellan varje låt och trummisen Kenny Lundström sätter slagen med stegrande kraft. Liksom Jacob Huddén några timmar tidigare blandar Hardy engelskspråkiga låtar med svensk kärlekssång. Gitarrens strängar skorrar – ”vad vore jag utan dina andetag”. Den kombon når in.

Vad var det Tobias Pettersson sa? Att det kommer att bli packat när ”Sommar på Refvens grund” blivit tradition.

– Vi vill ha lite ”Allsång på Skansen”, fast utan allsång. Den känslan. Sen kanske det blir allsång ändå, vem vet?

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


Sol och sommarmusik i Refvens grund

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *