I väntan på Dokumentärfotosalong nr 2

”Aktuella samhällsfrågor”

NORRKÖPING Jurybedömd utställning och tävling. När Dokumentärfotosalongen öppnar för andra året på Arbetets museum har nivån stigit ytterligare ett snäpp. Fyra regionala fotografer är med bland de 40 utvalda. Årets tema är ”I väntan på”.

Förra året ville Truls Olin, utställningschef vid Arbetets Museum, ge fotografer som själva inte kan fylla utställningssalarna en möjlighet att ställa ut sina bilder.Dokumentärfotosalongen blev svaret, en utställning men också som tävling. Första året var temat ”Arbetsliv ”och utställningen blev en stor succé med stort intresse från fotografer och högt besökarantal.

Under utställningsperioden får besökarna ge förslag till nästa års tema. Norbert Grinne, som såg de tomma galgarna hänga i garderoben i Louis De Geer under Kulturnatten 2017, fick en snilleblixt: ”I väntan på”.

Dokumentärfotosalong
Bredd. 40 fotografer och 92 foton visas på Dokumentärfotosalongen på Arbetets museum.

Många fotografer har anmält sitt intresse för årets Dokumentärfotosalongen. 81 personer skickade in 370 bilder för jurybedömning. Bilderna anonymiserades för juryn som slutligen valde 92 foton av 40 fotografer.

– Nivån i år är ännu lite högre än förra året och temat har fått många olika infallsvinklar, från flyktingars väntan till flytten av stora delar av Kiruna stad. Man tar upp väldigt aktuella samhällsfrågor på ett intressant sätt, menar Truls Olin.

En del fotografer visar en bild medan andra visar upp till fem och då ofta som en bildberättelse. Det finns i utställningen ett utmärkt häfte med fotografernas kommentarer till sina bilder. Rekommenderad läsning!

Häftet berättar också vilka kameror som använts, mobiltelefon och analoga kameror till avancerade systemkameror. Därför kan man gissa att det bland utställarna återfinns både professionella fotografer, nyutbildade och skickliga amatörfotografer.

Eva Centergren – The Milky Way
Perspektiv. The Milky Way av Eva Centergren, Stockholm, är både vitsig men gestaltar även stordriften inom mjölkindustrin.

Dokumentärfotosalongen är också en tävling. Juryn delar ut två priser – ett för Bästa bild och ett för Bästa bild utifrån temat. Besökarna får också rösta på sin favorit till Bästa bild, senast 19 oktober, som också får pris.

Prisutdelningen sker den 20 oktober under festivalhelgen ”Spegla – fotografiska dagar”, som genomförs i Norrköping 19–21 oktober. Samtidigt delas även Arbetets museums och tidskriften Dagens Arbetes Dokumentärfotopriser ut.

Flera fotografer med lokal och regional anknytning har valts ut till Dokumentärfotosalongen. Det är Karoline Montero Araya (Norrköping), David Sapire (Åby), Owe Ellersten (Finspång) samt Robin Liendeborg (Linköping).

© Text och foto: Sven Åke Molund


I SAMARBETE MED – www.kultursidan.nu

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *