Tyska parlamentet: Bojkottrörelsen BDS är antisemitisk


BDS-rörelsen – som vill bojkotta israeliska varor – är en antisemitisk organisation, beslutade det tyska parlamentet i mitten av maj. – Det är tråkigt att en sådan motion ska behövas, konstaterar Gunnar Hökmark, avgående EU-parlamentariker.

Det tyska parlamentet Förbundsdagen beslutade i mitten av maj att anta en motion som stämplar BDS-rörelsen – som vill bojkotta israeliska varor – som antisemitisk.
Motionen slog fast att BDS-kampanjen att bojkotta israeliska artister och varor ”påminner om det mest hemska kapitlet i tysk historia och utlöser minnen från nazisternas slogan: Köp inte från judar”.
Det var Angela Merkels parti CDU, samt Socialdemokraterna, liberalerna och De gröna, som röstade för motionen, som även noterade den ökande upplevelsen av hot som den judiska befolkningen i Tyskland upplever på grund av den växande antisemitismen.
Parlamentet uppmanade även regeringen att inte stödja händelser som organiseras av BDS-rörelsen eller grupper som aktivt eftersträvar dessa mål och att inte finansiera projekt som kräver en bojkott av Israel eller som aktivt stödjer BDS-rörelsen.

”Påminner om nazibojkott”

Motionen som låg till grund för beslutet konstaterade att en BDS-kampanj som uppmanar till att israeliska produkter ska märkas med ”köp inte”-märken påminner om naziregimens bojkott av judiska företag, känd på tyska som ”Juden boykott”, som använde slagord som ”Köp inte från judar.”
– Det är tråkigt att en sådan motion ska behövas, men BDS-rörelsen bedriver en ensidig kampanj mot Mellanösterns enda demokrati Israel och dess rätt att existera, konstaterar Gunnar Hökmark, avgående EU-parlamentariker.
– Vi ser stora problem både i Sverige och i Europa med en växande antisemitism som vi måste dra en gräns emot. Då räcker det inte bara med enstaka uttalanden om att man är emot antisemitism, utan den måste bekämpas var den än uppstår, menar han.

Försök till Eurovisionbojkott

BDS-rörelsen uppmanade artister och musiker att bojkotta Eurovision Song Contest i maj, med argument om att Israels värdskap bidrar till att släta över landets inställning till palestinierna på Västbanken och Gaza.
I april skrev exempelvis 171 svenska artister och kulturarbetare en debattartikel i Aftonbladet som uppmanade Sverige att säga nej till Eurovision i Israel med hänvisning till att Israel förnekar palestinierna grundläggande mänskliga rättigheter.
Muren/stängslet som byggts för att förhindra terrordåd på judar från palestinska områden beskrivs bland annat som ett bevis för att Israel bedriver apartheidpolitik, trots att inga judar på grund av hotbilden kan leva på de områden som kontrolleras av palestinska myndigheten, medan det finns 1,8 miljoner palestinska araber på de områden som kontrolleras av Israel.
Tyskland är det första EU-landet som fattar beslut om att stämpla BDS-rörelsen som antisemitisk: ”Argumentationsmönstren och metoderna som används av BDS-rörelsen är antisemitiska,” slog det tyska parlamentet fast.

Farligt att bära kippa

Tyska judar varnas av en ledande statstjänsteman att inte bära kippa i alla offentliga miljöer efter en ökning av antisemitiska attacker över hela landet.
Felix Klein, den tyska regeringens kommissionär mot antisemitism, berättade i helgen:
– Min åsikt har tyvärr förändrats jämfört med vad den brukade vara. Jag kan inte råda judar att bära kippa överallt, hela tiden i Tyskland, sade han, rapporterar CNN.
Felix Klein har efterlyst en särskild utbildning för polis och andra tjänstemän för att bekämpa ökningen av antalet antisemitiska brott.
Det finns ”mycket osäkerhet bland polis och regeringstjänstemän angående hanteringen av antisemitism”, sade han.
Han uppmanade polis, advokater och lärare att lära sig vad som är ”klart definierat” som oacceptabelt beteende.

Tjugoprocentig ökning

Klein har tidigare berättat för CNN att ”antisemitism alltid har funnits i Tyskland” men varnade för att det nu ”visar sitt fula ansikte öppnare”.
”Ordet jude som en förolämpning var inte vanlig när jag gick i skolan. Nu är den det, och det är till och med en förolämpning på skolor där det inte finns några judar, där det inte finns några judiska studenter. Så det är ett växande bekymmer och vi måste utveckla strategier för att motverka det”, sade Klein till CNN.
Hans varning kommer efter att den tyska regeringen publicerade siffror som avslöjade en kraftig ökning av antisemitiska attacker över hela landet.
Resultaten, som släpptes av inrikesdepartementet, avslöjade att antisemitiska hatbrott ökade med nästan 20 procent förra året, medan fysiska attacker mot judar ökade från 37 år 2017 till 62 förra året.
Inrikesministern Horst Seehofer har sagt att omkring 90 procent av de rapporterade incidenterna har begåtts av anhängare av högergrupper.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se


http://www.inblick.se/nyheter/2019/05/31/tyska-parlamentet-bojkottrorelsen-bds-ar-antisemitisk

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *