Portalen är öppen för alla

Mötespunkten Portalen finns i bostadsområdet Hageby i Norrköping. Verksamhetens funktion är att hjälpa människor att hitta sysselsättning. Natalia Bonilla är ansvarig för att motivera deltagarna att finna en daglig verksamhet.

 • Jag vill inte att de som kommer hit och inte får den hjälp de behöver ska ge upp på en gång, säger hon.

Anna Kannervo från Hyresbostäder, Natalia Bonilla, verksamhetsledare för Portalen, och Astrid Bolados som jobbar för ABF. /Foto: Wladimir Loyola

Anna Kannervo från Hyresbostäder, Natalia Bonilla, verksamhetsledare för Portalen, och Astrid Bolados som jobbar för ABF. /Foto: Wladimir Loyola

Portalen invigdes för drygt tre år sedan av Norrköpings kommun tillsammans med fem myndigheter och organisationer. Kontoret startades för att hjälpa de arbetssökande i Hageby att hitta någon form av aktivitet . När personer från andra stadsdelar och till och med andra kommuner visade intresse för att delta bestämde man sig för att öppna verksamheten för alla och inte enbart för boende i Hageby i Norrköping. Natalia Bonilla är verksamhetsledare på Portalen.

 • Min främsta uppgift är att motivera deltagarna, säger hon.

Hyresbostäder anställde henne eftersom hon har social kompetens och brinner för att hjälpa människor som är i behov av aktiviteter.

“Ge inte upp”

Natalia Bonilla är övertygad om att det finns arbete att få, men det gäller att inte ge upp i sökandet.

 • Nyckeln i Portalens framgång är att först och främst att lära känna personerna som kommer hit. Vi tar reda på vad de vill och vad de har för kompetens.. På så sätt kan dessa människor placeras i sysselsättning där de kan utvecklas och arbeta med alla sina förmågor, förklarar hon.

Alla som vänder sig till Portalen får hjälp att finna sysselsättning genom arbete, praktikplats eller utbildning.

 • Alla är välkomna! Det finns välutbildade invandrare som tappar sin yrkesroll i det nya samhället. Tanken är att de bör komma in på arbetsmarknaden så fort som möjligt, säger hon.

  Marina Tani från Kasakstan lär sig svenska på Portalen. Hennes modersmål är ryska och kan även engelska och arabiska. /Foto: Wladimir Loyola

  Marina Tani från Kasakstan lär sig svenska på Portalen. Hennes modersmål är ryska och kan även engelska och arabiska. /Foto: Wladimir Loyola

Astrid bolados är anställd av ABF men arbetar på Portalen. Hon skapar aktiviteter med datorer, svenska, studiebesök och har egna föreläsningar.

 • Det har gått jättebra eftersom man lär sig mycket från deltagarna och nu är jag mer än cirkelledare, påpekar hon.

Istället för SFI

Marina Tani från Kazakstan har studerat på Portalen i över ett år nu. Hon berättar hur hon tog kontakt med mötesplatsen.

 • Jag kom i kontakt med Portalen via vänner eftersom jag ville studera här och lära mig svenska. Portalen är en jätteviktig plats för mig och eftersom jag är mammaledig får jag inte läsa på SFI, med det får jag göra här, säger hon.

Natalias uppgift är även att etablera och underlätta en kontakt mellan arbetssökanden och arbetsgivaren där hon hjälper deltagarna att skriva sin CV, personligt brev samt upplysa dem om vad de vill i sitt liv. Hon ger även rådgivning samt hjälper deltagarna att få ett breddare kontaktnät. På så sätt, kan personerna etablera en mer stabil kontaktform med arbetsmarknaden och sätta en fot där.

Det finns inga särskilda krav som arbetsgivarna ställer för de utländska medborgarna, utan att det är personer som har de kunskaper och utbildning som krävs för de tjänster som erbjuds. Portalen ignorerar inte de personer som inte lyckats än finna någon form av sysselsättning, utan arbetar med dem tills de lyckas få ett arbete, en praktikplats eller en utbildning.

Natalia Bonilla rekommenderar att de arbetssökanden ska studera och förberedda sig mer för att i första hand jobba med det de vill arbeta med och i andra hand kunna svara på arbetsmarknadens utbud.

På kontoret Portalen driver man cirkelledarkurser av olika slag, bland annat, svenska för invandrare. /Foto: Wladimir Loyola.

På kontoret Portalen driver man cirkelledarkurser av olika slag, bland annat, svenska för invandrare. /Foto: Wladimir Loyola.

Sänk inte gardet

Natalia Bonilla berättar mer om hennes roll i Portalen:

– Jag vill inte att de som kommer hit och inte får den hjälpen de behöver ska sänka gardet på en gång. Faktum är att det finns arbete men man bör söka dem. Vi hjälper deltagarna framför allt genom att orientera dem om hur de kan organisera sina liv, säger den colombianska arkitekten.

Idag har Portalen har sex organisationer som ligger bakom som bidrar med en månadssumma där pengarna används för att finansiera de olika aktiviteter som drivs. Där kan deltagarna utveckla sina aktiviteter med mycket flexibilitet.

Slutligen vill Natalia Bonilla säga följande ord till dessa personer som vill komma till Portalen:

– De är välkomna. Jag gör en inbjudan till de intresserade att komma hit till Portalen som ligger bredvid Hagebys Vårdcentral. Det är viktigt att de kommer till oss och berättar om vad de har för studier och yrkes erfarenheter, avslutar hon.

Fakta om Portalen

De organisationer som ligger bakom Portalen är: Hyresbostäder, Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, Marieborg Folkhögskola samt ABF, förutom Norrköpings Kommun.

Av 649 som har kontaktat Portalen deltagare har man lyckats hjälpa 170 stycken med jobb och studier under en period av tre år.

Med den kritiska situationen i de muslimska länderna har det kommit till Portalen människor i största delen från Syrien och Somalia.

Källa: Portalen

Wladimir Loyola

wladimir.loyola@gmail.com

2 thoughts on “Portalen är öppen för alla”

 1. Hej! Mitt namn är farhia jag är ung tjej och är somalisk tolk. Hörde att o portalen finns många människor som är nödvändig för hjälp, kan hjälpa till med allt t:ex genom tolkning undervisning i svenska och mkt mer.
  Mvh farhia Hassan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *