Görans beskrivning om Canada

Fakta om världens andra största land

GEOGRAFI: Canada är med sina 9 984 670 kvadratkilometer världens till ytan näst största land. Här bor lite drygt 33 miljoner invånare vilket med andra ord betyder att landet är brutalt glesbefolkat. Med blott tre och en halv gubbe per kvadratkilometer tillhör Canada det absoluta bottenskiktet i världen vad gäller befolkningstäthet. Men om man inte kan bjuda på trängsel så finns det så mycket annat som gör en resa till Canada värd all möda. Man får leta länge efter trevligare och mer tillmötesgående människor än kanadensarna. Människorna här kan ibland upplevas som något mer europeiska än sina grannar i det stora landet söder om gränsen.

Kontrasterna i Canada är stora. Här finns allt från vildmark till stora städer. I städer som Vancouver, Toronto och inte minst i huvudstaden Ottawa är ishockey nästan en religion där det egna NHLlagets med- och motgångar i den nordamerikanska hockeyligan följs med näst intill fanatisk noggrannhet.

Möjligheterna till jakt och fiske är stora för den som är intresserad av detta. Klippiga Bergen löper genom västra delen av landet. Här ligger vintersportorterna på rad likt ett pärlband och bjuder på rika tillfällen till alpin skidåkning. I Jurassic Park i delstaten Alberta ligger det som troligen är världens största fyndighet av välbevarade dinosaurieskelett, vilket har gjort platsen till ett eldorado för arkeologer.

Göran Jacobson

One thought on “Görans beskrivning om Canada”

  1. Thank you for sharing your thoughts and knowledge . This is really helpful and informative, as this gave me more insight to create more ideas and solutions for my plan. I would love to see more updates from you.. Jag älskar verkligen ditt skrivande. Du gjorde det bra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *