Norrköping

LOKALT: Norrköping har en historia som sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden. Om detta vittnar alla hällristningar i staden. Idag är Norrköping en modern stad med stark förkärlek för musik, konst, litteratur och annan kultur.

Om du kommer åkande med bil norrifrån och rullar i sakta mak på E4:an nerför Kolmårdens branta backar så ser du plötsligt hur skogen öppnar sig och Bråviken breder ut sig på slätten nedanför bergssidan till vänster om dig. Vid kanten av denna havsvik ligger Norrköping som ett skimrande smycke. Om du sedan svänger av från motorvägen och rullar in mot staden så möts du allra först av ett flertal stora affärscentra som faktiskt mer liknar gigantiska amerikanska malls än vanliga svenska shoppingcentra. Efter att ha passerat dessa affärsområden kommer du in i själva Norrköping och stöter ganska omgående på stadens världsberömda symbol: Spårvagnen.

Faktum är att det bara finns tre städer i Sverige som kan ståta med att ha spårvagnslinjer. Dessa tre är förutom Norrköping även Stockholm och Göteborg. Vill du få en äkta känsla för Norrköping under ditt besök i staden så ska du alltså hoppa på en av dessa plåtlådor och sakta rulla genom den vackra staden vid Bråvikens strand. Norrköping bör upplevas från en spårvagn.

Är du historieintresserad så är Norrköping ett givet val. Här har det nämligen bott människor sedan stenåldern. Ta en promenad ut på det stora Himmelstalundsfältet och titta på de berömda hällristningarna.

Detta är en stad som formligen frossar i musik, litteratur och alla annan. En gång om året bjuder Norrköping in till en festival som kallas för Kulturnatten, en natt då alla stans kulturella institutioner håller öppet för allmänheten och visar upp sig från sin allra bästa sida. Missa inte Kulturnatten om du är i Norrköping på höstkanten. Norrköping är för övrigt hemstad för kulturella kändisar som rockbandet Eldkvarn och författaren Marcus Birro.

Text: Göran Jacobson

goran.jacobson@gmail.com

Foto: Wladimir Loyola

wladimir.loyola@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *