Ben blir aldrig uttråkad i Guds närvaro

ANDLIGHET: Den finlandssvenske förebedjaren Ben Antell brukar vanligtvis komma till Sverige nån gång per år. Här ägnar sig han av att missionera genom att be för pastorer och människor både i hem och på gator och torg. Tidigare jobbade han med reklam och var musiker för Ben Antell Band.

63-årigen Ben Antell har bott i Australien, Sverige och idag är han bosatt utanför staden Wasa i Finland. När han var 21 år kände han sig trött på livet och led av depression ett par gånger om året. Detta gjorde att han började söka meningen med livet, han bodde då i Finland men reste till Sverige i hopp om att finna Gud på ÖM bibelskolan i Örebro. Därmed fick han en övernaturlig kontakt med Gud.

Ben har döpt flera stycken i Norrköping. Foto: Wladimir Loyola.

Ben har döpt flera stycken i Norrköping. Foto: Wladimir Loyola.

Med den radikala livsförändring han fick 2009, brukar Ben ha roliga stunder hela tiden eftersom han upplever övernaturliga upplevelser,  genom sin  roll som förebedjare.

Trots att Ben inte har någon inkomst brukar han inte ta betalt för sina tjänster. I sina böcker, till exempel Tutti Frutti & Rock and Roll, berättar Ben om sitt liv om hur han blev aktiv troende och i boken tas upp olika ämnen utifrån ett kristet perspektiv.

Under intervjun med Ben, frågade man honom om varför Gud talar just till honom.

– Gud talar till alla dem som söker honom med ett ärligt hjärta. Jag började söka honom eftersom jag ville veta om det fanns något mer än de dagliga rutinerna i livet som att stiga upp på morgonen och gå till jobbet, komma hem och titta på teve och sedan gå till sängs för att sticka till jobbet igen nästa dag.

Med andra ord, du fann meningen med livet?

– Självklart, och jag fann frid och lycka. Livet är intressant för mig varje dag eftersom jag lever hundra procent för att tjäna Gud. 1975 fick jag ett stark andligt möte och från och med 2009 har jag inte haft ett enda tråkigt sekund.

Jag har inga mörka stunder och jag blir aldrig uttråkad utan jag har det roligt med Gud hela tiden. Dessutom, behöver jag inte oroa mig för det ekonomiska eller omständigheter. Om jag känner att jag måste resa till England så gör jag det när Gud ger mig ett datum. Och när jag befinner mig där hälsar jag på ledarskapet i den kyrka eller det sammanhang jag känner mig ledd till och presenterar mig som förebedjare. Jag frågar dem om de behöver hjälp med något och vanligtvis säger församlingens pastor ja tack.

Ben fann Gud när han var som mest deprimerad. Foto: Wladimir Loyola.

Ben fann Gud när han var som mest deprimerad. Foto: Wladimir Loyola.

Men du tillhör ingen kyrka specifik. Du är ingen pastor och kallar dig för förebedjare istället. Kan du förklara det lite mer?

– Jag kallar mig för förebedjare, eftersom jag ber mycket för folk, men jag har andra gåvor också. Till exempel, när jag fick ett möte med Gud, kände jag att jag kunde fortsätta som konstnär och musiker. Andra kallar mig dock för evangelist, pastor med mera. Det verkar vara omöjligt att inte få titlar. Min ”församling är dock på Internet där ca. 10.000 läsare surfar på mina olika sidor per månad.

Berätta lite om de du gör som att be mot onda andar.

– Många säger att de har psykiska problem, men faktumet är att det inte existerar något sådant utan det handlar alltid om onda andar eller demoner som plågar människor. Världen är fullt av andar som vi inte ser om vi inte har gåvan att ”se” i anden.

Hur kan du bevisa att det handlar om onda andar? Har du sett dem?

Vanligtvis ser jag dem när jag ber för människor. Ibland, när det spökar i hemmen, går jag in i rummen där det spökar. När jag ber i tungor i ca 30 sekunder brukar jag se andarna och då befaller jag dem att fara ner i avgrunden. Då ser jag hur de smälter bort och försvinner och hemmet blir lugn. Andar kan komma in i människor eller lägenheter via ockulta filmer, datorspel, musik och annan ”världslig” underhållning. När jag i forskningssyfte en gång tittade igenom en eländig Potter film, kände jag genast igen en hel del andar som jag har sett under förbön! I det verkliga livet, ser demonerna mycket farligare ut än i till exempel i filmerna.

Hur lever du med tanke på att du inte har någon inkomst?

Finske förebedjaren har döpt en hel familj i Norrköping. Foto: Wladimir Loyola.

Finske förebedjaren har döpt en hel familj i Norrköping. Foto: Wladimir Loyola.

– När jag är utomlands och lyder till vad Gud säger till mig, behöver jag inte oroa mig för det materiella, utan enbart göra Guds vilja, eftersom allt löser sig på något sätt.  Ibland, när jag reser, har jag inte några pengar med mig. Jag behöver vanligtvis inte köpa någonting och dessutom har jag inga hobbies längre. Därför behöver jag inte mycket pengar för att leva. Någon enstaka gång har det hänt att någon har gett mig en gåva. Bibeln lär oss att apostlarna inte hade något med sig när de var ute, till exempel i Lukasevangeliet säger Jesus:  Sedan sade han till dem: “När jag sände ut er utan börs, väska och sandaler, saknade ni då något?” De svarade: “Nej, inget.”

Har alla människor som du bett för blivit friska? Kan du ge några exempel på det?

– Största delen har blivit friska. Cirka 80% av dem. En kvinna i Brahestad, Finland som hade haft kroniskt värk i 57 år, lungcancer i bägge lungorna och knappt kunde gå med rollator blev helt frisk på en sekund enligt henne själv. All värk försvann när jag bad för henne. Nya röntgenbilder av lungorna visade rena lungor utan cancer. En tjej i Norrköping blev fri ifrån 8 års kronisk värk genom en whiplashskada hon fick efter en bilolycka.

Vad kan du säga om dessa tevepredikanter som har blivit anklagade av att ha gjort sig rika med Guds ord och som har fått mycket kritik till skillnad från dig som inte tar betalt för dina kyrkoaktiviteter?

– Jag har inget att göra med vad andra predikanter gör eller deras ekonomi. Det enda som jag kan säga dig är att när jag håller mina möten, känner jag att Gud säger till mig att inte ta betalt. Dessutom har jag gett bort mina böcker hittills. Normalt sätt, hyr jag en lokal för att hålla möten och jag tar ingen kollekt samt bjuder på fika. Eftersom mina möten brukar hålla på 4-6 timmar kan folk gå på kaffe när dem vill om det finns möjlighet. En dag kom det några kvinnor som hade med sig kakor och pizza efter att ha känt det underbara som skedde i mötena. Jag har inget program när jag håller möten, den biten lämnar jag åt Helig Ande. Det blir alltid bäst så.

Sammanfattningsvis, Ben brukar enbart resa på enkelbiljetter på sina utlandsresor eftersom han inte på förhand vet hur länge Gud vill att han stannar utomlands. Han litar alltid på att Gud kommer att fixa så han kommer tillbaka hem till Finland i rätt tid.

Wladimir Loyola

wladimir.loyola@gmail.com

 

One thought on “Ben blir aldrig uttråkad i Guds närvaro”

  1. Jag har en kompis som vill träffa Ben. Hon har problem med andar och misstänker att det är mediciner som gjort att andarna kunnat få kontakt med henne. Kommer han till Sverige snart?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *