Många slog ett slag för Konst i SM-veckan

Teknik och färg ett starkt uttrycksmedel

Hur kombinera konst och idrott? Galleri Kameleont har konstruerat två tävlingsgrenar: Golfmåleri och Stafettmåleri. Bakom det lekfulla projektet finns tankar både om allas delaktighet och slumpens inslag.

Bakom idén står Sahar Burhan, konstnär och gallerist, som vid flera tillfällen arbetat med delaktighet inom konsten. Det var Sahar som genomförde projektet med Carl Larssons Frukost i det gröna i lapptäckesteknik i Mirum för några år sedan.

– Att prova på en teknik och använda färger är ett väldigt starkt hjälpmedel för att uttrycka sig. Konst är viktigt i våra liv, hävdar Sahar Burhan.

Golfmåleri i Strömparken
Utslagsplats. Golfmåleriet tog plats i Strömparkens prova på-aktiviteter under lördagen.

Golfmåleriet som ursprungligen tänkts förläggas på SM-bangolfens Strömsholmen hamnade i Strömparken. Strömsholmen stängdes nämligen av för andra aktiviteter under SM-tävlingen.

På lördagen var trängseln stor i Strömsparken med alla prova på-aktiviteter men golfmåleriet fick plats. Golfmåleri går till så att man helt enkelt målar en golfboll med önskad färg och sedan slår med en golfklubba så att bollen lägger en färg på utslagstavlan. Resultatet blir många fartiga streck i klara färger blir resultatet, inte olikt en målning av action paintings stora namn Jackson Pollock.

Stafettmåleriet utövas på Tyska Torget från fredag till söndag. Deltagaren väljer färg, doppar pensel och springer sedan förbi och lägger färg på tavlan. Vid vårt besök under dagen fick tavlan bidrag av många passerande som strök förbi.

Springer förbi
Löparkonst. Stafettmåleriet på Tyska torget fick också det många deltagare, ssmå som stora. Den konstgrenen i SM-veckan fortsätter även under söndagen.

Konst i SM-veckan fortsätter på Tyska torget idag söndag. Under kommande vecka hänger konstverken på Galleri Kameleont! Efter lördagens aktiviteter bar Sahar Burhan dagens tavla från Golfmåleriet till Galleri Kameleont.

Jag träffade flera personer som tittade på målningen och log exakt som när man ler när det luktar bröd, skriver Sahar på Facebook.

© Text: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Sven Åke Molund

I samarbete med www.kultursidan.nu

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *