Tangokonsert på fyra språk i Synagogan

”Många har judiska rötter utan att veta om det”

 MUSIK: Sångaren är från Argentina. Orkestern från Wien. Synagogan i Norrköping öppnade portarna för en konsert av det ovanligare slaget. På repertoaren stod tango, sjungen på fyra olika språk.

Vienna Tango Quintet gästade Norrköpings synagoga i hösten 2016 tillsammans med sångaren Isidoro Abramowicz. De klassiskt skolade musikerna specialiserar sig på tango, milada och annan sydamerikansk musik och brukar framträda med sångerskan Paula Barembuem, från Buenos Aires, Argentina.

Nu har de även utvecklat ett samarbete med Isidoro Abramowicz, ursprungligen även han från Buenos Aires. Numera är han bosatt i Stockholm där han är kantor i Judiska församlingen. Konserten i Norrköping var den första av tre i Sverige.

Isidoro Abramowicz
Tangosångare. Alles verloren är en judisk tango och har fått ge titel till konserten.

Isidoro Abramowicz sjöng tango på spanska, hebreiska, engelska och jiddisch inför de drygt 70 personer som fanns på plats under söndagens konsert.

– Publiken var fantastisk och varm gentemot oss. De uppskattade vår repertoar även om den spelades på spanska vid flera tillfällen, säger Isidoro Abramowicz.

Det finns många människor runt i världen som har judiska rötter utan att veta om det, särskilt spansktalande med sefardisk ursprung, menar Isidoro Abramowicz.

– Under inkvisitionen flydde många judar från Spanien till Latinamerika. Många av dem konverterade till kristendomen, så kallade ”marraner”. Samtidigt förlorade dessa judar sina traditioner och judiska identitet, förklarar han.

© Text: Wladimir Loyola och Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Wladimir Loyola

I SAMARBETE MED www.kultursidan.nu

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *