Valborg och 1 maj

kort historik

  • Valborgsmässoafton den 30 april är flaggdag (vår kungs födelsedag). Sjungandet på Valborg har gamla anor. Tidigare var man duktig på att sjunga i Skåne. Där gick man runt från gård till gård med en grönskande kvist och sjöng majsången, som hade hela 28 verser. Som tack fick man ägg och drycker.
  • Anledningen till att första maj blivit arbetarrörelsens speciella dag är att Arbetarinternationalen bestämde vid en kongress i Paris 1889 att just denna dag skulle arbetarna världen runt samlas och demonstrera för att få åtta timmars arbetsdag. Sveriges riksdag beslöt 1938 att göra första maj till helgdag.

Historien bakom valborgsfirandet och första maj | Historia | SO-rummet

Walpurgis y 1 de mayo

  • El día de Walpurgis el 30 de abril es un día enbanderado (el cumpleaños del rey). Los cantos de Walpurgis datan desde hace muchos años. Antiguamente, se solía cantar en la provincia de Skåne. Allí uno iba patio por patio cantanto la canción de mayo, que tenía 28 versos. De agradecimiento, se rebibía huevos y bebidas.
  • La razón por el cual el 1 de mayo se convirtió en el día especial del movimiento de trabajadores, es que la Internacional de Los Trabajadores decidieron mediante un congreso, en 1889, que justamente ese día, los trabajadores a lo largo del mundo, se iban a juntar y manifestarse para poder trabajar ocho horas por día de trabajo. El parlamento sueco, determinó en 1938 el hacer del primero de mayo un día festivo.

/WL

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *