Gruvarbetarna räddades för fem år sedan

KRÖNIKA: Här tänkte jag dela med mig en krönika som publicerades på Extra Östergötland den 14 :e oktober 2010, samma dag som de 33 gruvarbetarna i norra Chile räddades från 700 meters djup under jorden tack vare kapslar tillverkade av Nasa.

GRUVDRAMAT SOM ENADE CHILE

Äntligen kan man andas ut för räddningen av gruvarbetarna i norra Chile, en händelse som har uppmärksammats världen över. Det har varit ett tv-drama  under 70 dagar  med mycket känslor som gjort att landet har enat sig som nation i en och samma anda. Barriärer från det förflutna och klasskillnader som är väldigt präglade i det chilenska samhället räknas inte den här gången. Tack och lov för det.

Över två tusen journalister från hela världen har funnits på plats i ”Campamento Esperanza” (Hoppets läger) och bevittnat de dramatiska händelserna. 700 meter under jorden befann sig gruvarbetarna som idag, efter räddningen, betraktas som hjältar i hela landet. Stödet till de och deras familjer har inte bara kommit från den chilenska regeringen sida, utan också från idrottsmän, företagare, artister och så vidare.

Krönikör: Wladimir Loyola Foto: Anders Magnusson.

Krönikör: Wladimir Loyola                           Foto: Anders Magnusson.

Till och med min poetiska mor Ana Cuadra skrev en dikt till gruvarbetarna som sedan gjordes till en låt på Youtube.

Att bolivianen Carlos Mamani var en av de 33 fångade, gjorde dessutom att Chile och Bolivia närmade sig varandra. Detta, trots grannländernas många och historiska konflikter.

Det är lätt att konstatera att chilenare, oavsett om de bor i Chile eller utomlands, just nu är betydligt mer nationalistiska än svenskarna. I och med att Chile fyllde 200 år som nation de 18:e september i år är det nog ingen tillfällighet. Vi ska också komma ihåg att Chile drabbades av en kraftig jordvävning tidigare i år. Också då överlevde många på ett mirakulöst sätt.

Själv är jag med i en spansktalande kyrka i Hageby i Norrköping, stadsdelen där flest chilenska östgötar bor. Vi som församling har bett för gruvarbetarna och tror att händelsen i San Joségruvan är ett tecken till hela mänskligheten. Själv anser jag att allt detta bär med sig ett viktigt budskap.

Budskapet för mig är att vi alltid ska vara solidariska – inte bara vid extrema händelser som vid gruvan.

Wladimir Loyola                                                                      wladimir.loyola@gmail.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *